OLUJNI VJETAR

Snažno nevrijeme pogodilo Sloveniju: Pao grad veličine jajeta

Meteorološke službe su za danas izdale narandžasto upozorenje za cijelu Sloveniju zbog vremenskih nepogoda

Pao grad veličine jajeta. Facebook

H. J. I.

21.7.2023

Jako nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i gradom pogodilo je Sloveniju.

Prvi talas nevremena već je zahvatio veći dio Slovenije, a još jedan jači očekuje se večeras. Građani mogu da očekuju jače grmljavinske oluje, pljuskove i grad, posebno u južnom dijelu. 

Grad veličine jajeta

Nešto poslije deset sati snažno nevrijeme premjestilo se iznad Loškog potoka, a Travnik je pogodio jak grad veličine jajeta.

Meteorološke službe su za danas izdale narandžasto upozorenje za cijelu Sloveniju zbog vremenskih nepogoda.

Podsjetimo, nevrijeme koje je u četvrtak popodne zahvatilo Sloveniju, najviše štete napravilo je u Celju, a narandžasti alarm je i dalje na snazi u cijeloj zemlji, piše "24ur".

U pojedinim dijelovima Slovenije i dalje je u prekidu snabdijevanje električnom energijom, prenosi TV Slovenija. Kako se navodi, u Celju je pao gušći grad, a orkanski vjetar i pljuskovi najveću štetu nanijeli su u Vojniku.

Vatrogasci intervenisali u više od 40 općina

Vatrogasci su intervenisali u više od 40 općina, a nevrijeme je izazvalo dodatne probleme na putevima između Koruške i Štajerske.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, nadležni su zbog nevremena od jučer kasno popodne intervenisali u više od 40 općina u Gorenjskom, Štajerskom, Zasavju, Dolenjskom i Posavju.

Najviše su pogođena područja regionalnih centara za informisanje Brežice, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Slovenj Gradec, Novo mesto i Celje, gde je nevrijeme najjače bjesnilo.

U Vojniku nevrijeme je uništilo više od 50 krovova kuća, prijavljen je veliki broj oborenih stabala, a pokrenulo se i klizište koje je oštetilo jedan stambeni objekat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.