VAŽNA POSJETA

Vučić: Makron stiže u Srbiju krajem augusta

Rekao je i da je imao "korektan sastanak" s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron. Kabinet Predsjednika Srbije

FENA

18.7.2024

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će predsjednik Francuske Emanuel Makron doći u posjetu Srbiji krajem augusta ili najkasnije početkom septembra.

- To će biti velika i važna posjeta za našu zemlju - rekao je Vučić novinarima iz Srbije koji ga prate na Samitu Evropske političke zajednice u palači Blenem u Vudstoku, nadomak Londona, prenosi Beta.

Rekao je da je s Makronom danas imao dug sastanak o Kosovu, bilateralnoj saradnji, geopolitičkim pitanjima i eurointegraciji Srbije.

Rekao je i da je imao "korektan sastanak" s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, "o svim bilateralnim pitanjima i o političkoj situaciji".

Istakao je da na Samitu nije imao priliku da govori, da je ton sastanka bio da Ukrajina mora da pobijedi u ratu i da je bio žestok govor protiv premijera Mađarske Viktora Orbana "koji nije imao priliku da odgovori".

Vučić je rekao da "tek očekuje pritiske" da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Komentarišući današnji reizbor Ursule fon der Lajen za predsjednicu Evropske komisije istakao je da je to dobro, jer je ona "racionalna žena i s njom može itekako da se razgovara i rješavaju problemi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.