PORUKE IZ BRISELA

Konaković za "Avaz": Ovo je historijski dan za naše građane, sada je potrebno da se digne dinamika rada

Ovo je važan korak da se pokrenemo s mrtve tačke, predugo smo bili na jednom mjestu, rekao je

Elmedin Konaković. N. Ajnadžić / Avaz

Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Nakon što je stigla potvrda predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela da je izglasano otvaranje pregovora sa BiH, izjavu za portal "Avaza" dao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

On je kazao da je već sat i po bila prisutna tenzija nakon što su stigle nezvanične potvrde da je dogovoreno otvaranje pregovora, a do trenutka kada se čekala zvanična potvrda.

- Zaključak je zaista dobar i motivirajući za dalji rad, ali čekali smo zvaničnu potvrdu evropskih čelnika, jer nije primjereno da izlazimo u eter prije nego što to urade evropski zvaničnici. To je sada zvanično objavio predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. Ovo je sigurno historijski dan za naše građane i velika pobjeda građana BiH i novi signal kako bi se trebalo i moralo nastaviti s političkim dijalogom, razgovorima, kompromisima i tempom koji smo sami sebi zadali u ovih 13 mjeseci - rekao je Konaković za "Avaz".

Zahvalio se i svim partnerima koji su bili dio toga i dijelu korektne opozicije koja je u tome učestvovala.

- Zaista je vrijedilo. BiH je u srcu Evrope, nije ni u kakvom zaleđu. Nažaost zbog nekih neodgovornih pristupa bivših politika predugo smo stajali u mjestu. Ovo je važan korak da se pokrenemo s mrtve tačke, predugo smo bili na jednom mjestu. Kao što je rekao Mišel nama je mjesto u Evropi i trebali bi s ovim konceptom nastaviti da se ne bi ne daj bože vratili u one dane političkih sukoba i političkog populizma. Puno je bolje zbog svih građana nastaviti s ovim pragmatizmom - kazao je Konaković za "Avaz".

O zvaničnom datumu otvaranja pregovoračkih poglavlja, Konaković ističe:

- Ovo je zvaničan datum otvaranja pregovora, ono što su pokušali potencirati je zbog nekadašnjih procesa u EU, koji u EU više ne postoje. Ukrajina i Moldavija nemaju datum pregovora. Usvojeni zaključak je odličan zaključak, poziva se na preporuke iz 2022., iz kojih je BiH već uradila jako puno, iz njih nije puno ostalo. Neko je sada pogrešno interpretirao da je uslov svih 14 prioriteta, to nije tačno. Jasno piše u zaključku da Evropsko vijeće zadužuje Evropsku komisiju da odmah kada ove preporuke iz 2022. u dovoljnoj mjeri ispunimo da se napravi pregovarački okvir. To je proces koji bi nas svakako čekao danas, za mjesec ili za tri mjeseca. Ukrajina i Moldavija još uvijek nemaju pregovarački okvir, tek ga očekuju nakon izbora EU. Crna Gora je na to čekala dva mjeseca, neke druge 10 ili 11 mjesece. Ono što je najvažnije da smo ušli u voz i sada je potrebno da se dinamika digne - zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.