EMISIJA "LIJEPE RIJEČI"

Šta je pogrešno u sintagmi mala kućica?

A svakodnevno smo i u dilemi kako da kažemo ili napišemo pravilno: gledalac ili gledaoc? Pa da je odmah razriješimo: pravilno je gledalac.

Indira Pindžo. Alfa TV

Alfa TV

prije 3 dana

Poštovani gledatelji, lijep pozdrav i dobro došli u “Lijepe riječi” u kojima ćemo razriješiti nekoliko novih jezičkih nedoumica s kojima se skoro svakodnevno susrećemo i koje nas često zbunjuju.

Bosanski jezik nam stalno postavlja zamke i stavlja nas u dilemu kao, naprimjer: Šta je pogrešno u sintagmi mala kućica? Imenica kućica je deminutiv, odnosno umanjenica pa prema logici već sadrži riječ mala, tako da je mala kućica pleonazam, a vjerujem ste iz prethodnih emisija naučili da je pleonazam umnožavanje istoznačnih riječi i da je pogrešan u bosanskom standardnom jeziku. Umjesto pleonazma mala kućica ispravno je reći mala kuća ili samo kućica.

A svakodnevno smo i u dilemi kako da kažemo ili napišemo pravilno: gledalac ili gledaoc? Pa da je odmah razriješimo: pravilno je gledalac.

Da bi vam bilo još jasnije, evo i nekoliko primjera rečenica:

Gledalac je zadovoljan. Jesu li oni vjerni gledaoci fudbala? Pozorište je puno gledalaca. Svakom gledaocu dao je poklon.

Ali možete koristiti sinonim, odnosno riječ gledatelj i nećete imati ovih dilema.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.