"LIJEPE RIJEČI"

Je li ispravno reći nivo vodostaja?

Postavlja se pitanje s kojim padežom dolazi glagol kontaktirati – je li riječ o genitivu ili instrumentalu

Indira Pindžo. Alfa TV

prije 6 dana

Lijep pozdrav, dragi gledatelji!

U rješavanju jezičkih nedoumica u današnjim “Lijepim riječima” krećemo od jednog pleonazma koji gotovo niko ne prepoznaje, odnosno slušamo ga i čitamo svakodnevno, a nismo svjesni da je pogrešan – a to je: nivo vodostaja. Naprimjer:

Umjesto pogrešne rečenice: Nivo vodostaja rijeke Bosne je iznad prosjeka za ovaj period. – treba da kažemo ili napišemo: Vodostaj rijeke Bosne je iznad prosjeka za ovaj period. A zašto? U riječi vodostaj NIVO je već sadržan.

Neki glagoli u bosanskom jeziku zahtijevaju dopune u određenim padežima te pri njihovoj upotrebi treba voditi računa i o pravilnom obliku dopune koja im se pridružuje. Naprimjer, pogrešno je reći KONTAKTIRATI KOGA, treba KONTAKTIRATI S KIM – odnosno, umjesto pogrešne rečenice: Kontaktirao sam stručnjaka, treba reći: Kontaktirao sam sa stručnjakom. Zašto?

Ovdje je riječ o dilemi kako se pravilno koristi fraza koja je popularna u poslovnom i administrativnom stilu. Postavlja se pitanje s kojim padežom dolazi glagol kontaktirati – je li riječ o genitivu ili instrumentalu?

U poslovnom jeziku često možemo vidjeti konstrukciju kontaktirati + akuzativ. Naprimjer, kontaktirati nas, kontaktirati njih, kontaktirati njega, kontaktirati nju…

Ali, u bosanskom jeziku ta konstrukcija je pogrešna, a ispravno bi bilo koristiti konstrukciju kontaktirati + instrumental. Tako je pravilno: kontaktirajte s nama, kontaktirajte s njima, kontaktirajte s njom, kontaktirajte s njim, kontaktirajte s Alenom i tako dalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.