Sastojci:
* 2 šolje izrendanih tikvica (2 tikvice srednje veličine);
* 1 mala kašičica soli;
* 1 jaje;
* 1/2 šolje brašna;
* 1/4 šolje parmezana;
* 1/4 šolje isjeckanog mladog luka;
* 1-2 supene kašike maslinovog ulja.
Priprema:
1. Zamotajte narendane tikvice u suhu kuhinjsku salvetu. Blago iscijedite što više tečnosti iz tikvica.
2. U većoj posudi izmiješajte tikvice sa ostalim sastojcima, izuzev maslinovog ulja.
3. Zatim u tavi zagrijte maslinovo ulje. Na zagrijano ulje kašikom vadite pripremljenu smjesu. Rastanjite oblikujući malo deblje palačinke ili uštipke, kako vam se više dopada.
4. Pecite dok ne porumeni sa obje strane. Palačinke vadite na kuhinjski papir koji će upiti višak masnoće.
5. Pecite dok ne utrošite pripremljenu smjesu.
Od navedene količine možete pripremiti 8 do 10 palačinki.