Zeleni grašak osigurava nutrijente koji su vrlo važni za zdravlje. Izvanredan je izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina.
Izvanredan je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcija unutar kosti.
Grašak je također dobar izvor vitamina B6 i folne kiseline, vitamina koji utječu na smanjenje nivoa homocisteina, molekule koja može poremetiti unakrsno povezivanje kolagena u kostima.
Vitamin B6, folna kiselina i vitamin K učestvuju i u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.
Grašak je dobar izvor vitamina B1, pantotenske kiseline i vitamina B6, te dobar izvor riboflavina i niacina, nutrijenata neophodnih za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti.
Mladi grašak posebno je dobar izvor željeza, minerala čiji nedostatak često rezutira anemijom, umorom i smanjenom funkcijom imunološkog sistema.
Grašak osigurava i brojne druge nutrijente, uključujući vitamin C, koji su vrlo važni za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja na molekuli DNA. Vitamin C predstavlja prvu lijniju odbrane organizma i nudi važnu antioksidativnu zaštitu.