IZDATO UPOZORENJE

MUP HNK: Protiv smo smještanja porodica boraca povratnika s ratišta iz Sirije u Salakovac

Ističu kako je policija tokom godine zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih krivičnih djela oštećenja tuđe stvari

MUP HNK-a: Ne želimo nove sigurnosne probleme. Arhiv

Fena

5.7.2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) upozorilo je danas na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na području tog kantona ako bi u Prihvatni centar Salakovac kod Mostara bile smještene porodice boraca povratnika s ratišta u Siriji, što je u četvrtak kao mogućnost najavila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U MUP-u HNK navode kako im je izjava ministrice Borovac da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja porodica povratnika, potpuno nepoznata te pitaju preko koga i na koji način navedeno ministarstvo radi procjene.

- Valjda bi bilo logično da to radi u saradnji s MUP-om HNK, koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području - ističe se u saopćenju. 

Ističu kako je policija tokom godine zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih krivičnih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji.

 - Nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca - navode u MUP-u HNK.

Upozoravaju i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u tom ministarstvu, kao i na upražnjenost zapovjednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje.

- Ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebno ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljeno prebacivanje problema u "tuđe dvorište" -  navodi se u saopćenju MUP-a HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.