S LICA MJESTA

Mostarski strip vikend okupio rekordan broj gostiju

Drago mi je da se ova umjetnost i ovdje sve više popularizira-rekao nizozemski ambasador

Strip vikend - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Meliha Smajkic

prije 14 sati 23 minute

Mostarski strip vikend, festival koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih strip kulturi u regionu danas je svečano otvoren u Domu "Kosača".

Tako je deveto po redu izdanje ovog festivala okupilo brojne autore, ljubitelje stripa i umjetnosti, a manifestaciju je svečano otvorio ambasador Kraljevine Nizozemske Henk van den Dol ( Dool).

U izjavi za novinare nizozemski ambasador je rekao da je sretan što je ponovo u Mostaru, na ovoj manifestaciji koja uz odrasle okuplja jako veliki broj mladih ljudi, ali i djece.

Jako popularna

- U Nizozemskoj je ova vrsta umjetnosti jako popularna i drago mi je da se i ovdje sve više popularizira - rekao je on.

Dodao je da već drugi put iskazuju podršku Festivalu, a ove godine su, naveo je, ponosni zbog činjenice da je u Mostaru prisutno pet nizozemskih umjetnika.

Ove godine na Festivalu je rekordnih 30 gostiju iz raznih dijelova svijeta, od Nizozemske do Japana.

Midhat Kapetanović, ilustrator i dizajner iz Sarajeva rekao je da mu je čast biti dio ekipe Mostripa već devet godina.

Oaza druženja

- Ovo je jedna oaza druženja, umjetnosti, prijateljstva i stvarno nekog međugeneracijskog uživanja ne samo u stripu, nego i u ilustraciji i generalno umjetnosti - naveo je on.

Kao i prethodnih godina, Mostarski strip vikend nudi bogat program koji uključuje crtanje i potpisivanje radova gostujućih autora. Također, organizirane su radionice crtanja za djecu koje će voditi Kapetanović i Filip Andronik.

Jedan od organizatora festivala, Dubravko Šimić rekao je da su vrlo zadovoljni kako zainteresiranošću, tako i posjećenošću.

- U ovih devet godina postigli smo svoj osnovni cilj, a to je vratiti strip i u medije i među mlađe generacije. Svake godine, kako festival raste, tako raste i broj gostiju. Dogodine, za jubilarni deseti program ćemo vjerovatno proširiti za još jedan dan - rekao je Šimić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.