ODLUKA

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić protivi se oporezivanju regresa

Ocijenio da je potrebno pronaći rješenje

Dragutin Škrebić

Srna

24.8.2018

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je danas u Tesliću da poslodavci nemaju problem ako dođe do povećanja najnižeg regresa radnicima, ali da on ne smije biti oporezovan. 

- Ako je regres socijalna kategorija, a jeste socijalna kategorija i jeste pomoć radnicima, onda takve socijalne kategorije ne mogu biti oporezovane - rekao je Škrebić, koji u Tesliću prisustvuje sjednici Predsjedništva Saveza sindikata RS.

On je istakao da su poslodavci predlagali i veću cifru za regres od najniže 300 KM, koliko očekuje Savez sindikata RS, ali da taj iznos regresa ne bude oporezovan.

- Kažu, bit će zloupotrebe. Pa postoje kontrolni organi i nije teško to kontrolirati, onaj ko stvarno želi da to kontrolira - rekao je Škrebić.

On je ocijenio da je potrebno pronaći rješenje, ali da nije realno da se to radi u izbornoj godini.

Škrebić smatra da postojeći Zakon o radu mora pretrpjeti izmjene, i to već u idućoj godini, da bi se pristupilo potpisivanju Općeg kolektivnog ugovora.

- Interesi radnika i poslodavaca su u 95 posto slučajeva isti. Samo je sada pitanje kako naći mjeru, kako napraviti zakonsku regulativu da se napravi sistem koji može funkcionirati - smatra Škrebić.

On je zaključio da nije dobro davati prava za koje se unaprijed zna da neće biti poštovana i da svi socijalni partneri trebaju biti realni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.