Milena i Niko Sjerić iz semberskog sela Ljeljenča tikvu golicu, muskatnu i hokaido bundevu proizvode na površini od šest hektara i vjerovatno se ubrajaju među najveće proizvođače bundeve u Bosni i Hercegovini.
Sjerići iz tikve golice vade sjeme i suše ga, ali proizvode i sokove iz muskatne bundeve, dok vrstu hokaido preporučuju kuharima za pripremanje dobre čorbe.
Dobili podsticaj
- Bundeve su ove godine spremne za berbu čak mjesec ranije nego uobičajeno. Ove godine bilo je previše kiše, što je utjecalo i na rod. Već osam godina bavimo se proizvodnjom bundeve i postižemo dobre rezultate. Prvi put smo u ovoj godini ostvarili i podsticaj od resornog ministarstva za proizvodnju tikve golice, a Švedska razvojna agencija (SIDA) izabrala je naš projekt među 27 u BiH kao inovativan u oblasti poljoprivrede - kaže Niko Sjerić.
Već u narednoj godini planira da angažira i nekoliko kooperanata za proizvodnju bundeve u Semberiji.
Zdrava hrana
Sjerići ističu da proizvodnja bundeve može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu, koja sa pravom pripada zdravoj hrani.
Namjeravaju da tokom jeseni organiziraju festival, na kome će predstaviti i brojna tradicionalna stara jela od bundeve, koja su već zaboravljena, kako bi što više ljudi upoznali sa prednostima ove proizvodnje.
Ljekovita svojstva
Osim sokova od bundeve, proizvode i hladno cijeđeno ulje. Kažu da je bundeva pokazala i brojna ljekovita svojstva, za liječenje prostate, kao i nekih kožnih oboljenja i za probavu.