Decenijama unazad, gotovo 80 godina, na imanju Đoke Jovića (65) iz Donje Trnove kod Ugljevika uspijevaju smokve. Kaže da je on samo nastavljač porodične tradicije.
Uglavnom je uzgajao smokvu „crnicu“, koja se u primorju smatra divljom smokvom, ali je ona izvanrednog ukusa i posebno je omiljena kod domaćica za pripremu slatkog od smokava. Kasnije je zasadio i „petrovaču“.
Smokve, inače, sazrijevaju u nekoliko vremenskih intervala, i opstaju do prvih mrazeva. Donja Trnova, to je i naučno dokazano, ima specifičnu mikroklimu.
- U vrijeme studiranja, negdje sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, došla je ekipa iz novosadskog lista „Dobro jutro“. Čuli su za smokve „pod Majevicom“ i začudili se kada su ih vidjeli na mom imanju. Nakon objavljenog teksta u tom listu dobio sam oko 500 pisama iz raznih krajeva bivše Jugoslavije. Ljudi su molili da im pošaljem sadnice smokve. Sada gotovo svaka kuća u našem selu ima po jednu ili dvije smokve u dvorištu – ističe Jović.
Voćku izuzetno cijeni, jer je ona postala sastavni dio njegovog kućnog budžeta.