SARAJEVO

Koševski potok najljepša pritoka Miljacke

A. Nalo

12.2.2018

Oduvijek je našu dolinu krasila rijeka Miljacka s lijevim i desnim pritokama. S vremenom, kako je nastajao grad i kako se širio, tako su se i pritoke stavljale u kanale, a njihov protok regulirao se podzemnim putem pa se ušća skoro i ne primijete. Jedna od najvećih pritoka Miljacke bio je Koševski potok, čije je ušće u strogom centru Sarajeva, pored mosta Skenderija.  

Brz vjetar  

- Baš ovaj potok danas je najvećim dijelom trase potpuno skriven, osim na dijelovima pored Alipašine džamije. Koliko je ova lokacija interesantna, najbolje nam ukazuje to što se na tom mjestu osnovalo srednjovjekovno malo naselje po imenu Tornik. Bilo je prepoznatljivo po trgovini koja se tu odvijala, baš na raskrsnici puteva, odnosno na lokaciji oko današnjeg Higijenskog zavoda. To trgovište, nastalo u srednjem vijeku, najavilo je nastanak grada – kazao je Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada. 

Zbog trgovine koja se utorkom odvijala na obalama Koševskog potoka, ubrzo je ovo mjesto nazvano Utorkovište. Ova raskrsnica puteva bila je interesantna i neprijateljima tadašnjeg Sarajeva, koji su je zapalili, nakon čega su građani prebacili trgovinu u Staru varoš, na lokalitet današnje Baščaršije. 

  - Dolina koju presijeca Koševski potok, nekad je bila obogaćena poljoprivredom, a kako je silazila prema Miljacki, postajala je i žitnica. Tako je Nahorevski potok, jedna od pritoka Koševskog potoka, bio poznat i po vodenicama, među kojima su neke pripadale osnivaču Sarajeva Isa-begu Ishakoviću. Nahorevski potok, Lučica, Grončevica i Brekin potok formiraju Koševski potok, koji se dva kilometra od nastanka ulijeva u Miljacku. Upravo je ovih dana voda koja je nekada tekla koritom Koševskog potoka, kaptirana i iskorištena za vodosnabdijevanje Nahoreva - ističe Garibija.  

Koševski potok nazvan je po naselju kroz koji je prolazio. Na oborinama planine Zvijezde sjeverno od Sarajeva, nastaje, naime, vjetar koji se spušta kroz ovaj prostor ka gradu, po čemu su ga prozvali košava, brzi vjetar. Stare Sarajlije, radi lakšeg izgovora, prozvale su Koševo kako naselje, tako i sam potok. 

Prva ciglana  

U doba Austro-Ugara, desna obala Koševskog potoka iskorištena je za gradnju prve ciglane u našem gradu, koja je koristila vodu iz potoka za svoje potrebe. Baš tu su se dnevno pekla i do dva miliona cigli pa je lokacija današnjih Ciglana bila centralno mjesto gradnje tadašnjeg Sarajeva.  

- Koliko je ovaj potok značajan za Sarajevo, najbolje nam pokazuje da su prošle vlasti na njegovim obalama napravili mali zoološki vrt, kao i zabavni park, koji je nbazvan “Pionirska dolina”. Na ovom potoku formirano je veliko kupalište koje je prozvano jezerom baš po tome što bi se, usljed nabujalosti potoka, u dolini oko današnjeg stadiona formiralo malo jezero. Gradnjom stadiona Koševo kupalište je nestalo, a protok ovog potoka reguliran je ispod stadiona, a onda otvorenim putem prema ušću - navodi Garibija. 


Gradnjom stadiona veliki problem pravio je Koševski potok, koji je izvirao ispod sjeverne tribine. Da bi riješili problem, neimari su taj potok proveli ispod stadiona Koševo. Danas potok tu ponire blizu sjevernih tribina, a njegovo spuštanje ispod stadiona i prema Ciglanama daje mu veliku brzinu.  

Korito stavljeno ispod ceste  

Gradnjom naselja Ciglane gradske vlasti odlučile su da Koševski potok reguliraju i u ovom dijelu pa je njegovo kompletno korito stavljeno ispod ceste. Na svu sreću, na potezu od Alipašine džamije do raskrsnice Skenderija on je otvoren, s lijepo reguliranim koritom pa tako već godinama krasi ovaj prostor. Na cijelom Koševskom potoku nalazilo se i nekoliko ćuprija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.