NOVI GRAD

Kanalizacija u Saraj-Polju začepljena: Fekalije se slijevaju u kuće

F.Fočo. Ulica Ramiza Salčina: Problem je što se ne čiste svi kanalizacioni odvodi

Piše: N.ĆOSIĆ

14.3.2018

Stanari ulice Ramiza Salčina u novogradskom naselju Saraj-Polje godinama imaju problem s kanalizacijom. Kako su nam kazali, kanalizacione cijevi se često začepe, pa se fekalije, osim po ulici, slijevaju i njima u kuće. Porodici Spahić je od 2015. godine tri puta podrum bio preplavljen fekalijama.

 Začepljeni odvodi

- Od 1968. godine, kada je kuća i izgrađena, kanalizacija je napravljena. Nikad ovdje nije bilo fekalija i podzemnih voda. U 2015. godini prvi put mi je cijela garaža bila preplavljena fekalijama. „Vodovod i kanalizaciju“ (ViK) sam zvao 15 puta da bi se na kraju smilovali da dođu. Ispostavilo se da se kanalizacioni odvod začepio jer se to godinama nije čistilo i sve je izašlo u moju kuću - kazao je Edin Spahić.

Nakon dvije godine, problem se ponovio, fekalije su u toku tri mjeseca dva puta preplavile garažu, a, kako naglašava Spahić, problem je to što se kanalizacione cijevi očiste samo od broja 6, gdje je zgrada Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, do broja 90.

Velika šteta

- Materijalna šteta je velika, dolje su mi bile sve kućne stvari, od namještaja, garderobe, elektronike... Kada su čistili prošli put, svega je bilo u šahtovima, od krpa, maramica, nisu htjeli to da očiste, kazali su da će doći neko drugi - rekao je Spahić.



Spahiću fekalije ulaze u kuću

 Općina treba riješiti problem

U odgovoru ViK-a rečeno nam je da su bili na terenu i ustanovili da javna kanalizacija ne funkcionira te da je to začepljenje, vjerovatno, prouzrokovalo i izlijevanje kanalizacije u ulici Ramiza Salčina.

- Pročepljenjem javne kanalizacije povuklo se izlijevanje fekalija u objekt na broju 170. Sada je javna kanalizacija u funkciji, a s obzirom na to da je objekt priključen na kanal koji nije u održavanju ViK-a, problem je u nadležnosti Općine - rekli su iz ViK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.