TOPLANE

U narednih pet mjeseci manji računi za grijanje

Postrojenja još u pripravnosti

Piše: A. NALO

5.5.2018

Sezona grijanja je zvanično završena 15. aprila. Međutim, postrojenja preduzeća „Toplana“ ostat će u pripravnosti još nekoliko dana. Ova informacija obradovala je brojne građane Kantona jer će im u narednim mjesecima na kućne adrese dolaziti znatno umanjeni računi za grijanje.

Kvadratura stana

Vlada KS je još 2016. godine, naime, donijela Odluku o usvajanju tarifnog sistema odnosno posebnog obračunavanja računa tokom ljetnih i zimskih mjeseci. Prema tom dokumentu, od maja do septembra građani plaćaju samo 40 posto od iznosa na računu, odnosno paušalni dio. A od oktobra do aprila naplaćuje im se i ono što potroše u zavisnosti od kvadrature stana.

Individualni mjerači

- Korisnici koji u svojim stanovima nemaju individualne mjerače plaćaju pet mjeseci samo fiksni dio, a ostalih mjeseci plaćaju fiksni i energetski dio. Prema tome, Sarajlije će još dobiti uvećan aprilski račun, a ostali će do početka sezone stizati umanjeni. Znači, radi se o drugačijem obračunu tokom zime i ljeti – pojasio je Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora „Toplana“.

Više od 51.000 korisnika  

Putem postrojenja „Toplana“ tokom sezone zagrijeva se 51.000 stanova. Također, sistem ovog preduzeća zagrijava i 2.700 poslovnih prostora u Kantonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.