U prostorijama Doma mladih u Skenderiji danas je održana pres-konferencija povodom 40. međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze. Centar ''Skenderija'' organizira sajam od 24. do 26. oktobra.
Organizatori tokom sajma pripremaju obaranje Ginesovog rekorda u serviranju 13.000 palačinaka, koje će se 26. oktobra održati na platou Skenderija. Pripremljene palačinke bit će dostavljene i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva, a za distribuciju će biti zadužena organizacija Pomozi.ba.
Tema ovogodišnje manifestacije bit će gastro turizam. S tim u vezi organizator je uspostavio saradnju s udruženjima kuhara i barmena te Klubom ljubitelja palačinaka na pripremanju raznovrsnih programskih sadržaja.
S ciljem afirmacije domaće turističke ponude i potencijala, Udruženje kuhara BiH kao partner projekta je zaduženo za organizaciju internacionalnog kulinarskog kupa kuhara i poslastičara koji se održava 24. i 25. oktobra u dvorani ''Mirza Delibašić''.
Važnost ovog festivala se ogleda u prilici da na jednom mjestu Bosna i Hercegovina predstavi sve svoje turističke potencijale kako građanima Bosne i Hercegovine tako i turističkim agencijama i operaterima iz inozemstva, rekao je Amer Kapo, direktor JKP Centar ''Skenderija'', na današnjoj konferenciji za novinare.
Ovaj festival nije samo sajamskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja, kao i same Bosne i Hercegovine, naglasio je Kapo.
- Osim kolega takmičara iz regiona i Evrope, počastvovani smo dolaskom gospodina Steve Karapandže, koji će biti voditelj članova žirija s kolegom Istokom Legatom - rekao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini.