Narodna kuhinja Stari Grad, na čelu sa Zilhom Šetom, poznatijom kao Tetka Zilha, i ove godine za novogodišnje praznike priprema posebna iznenađenja. Osim toga, kako nam je kazala Tetka Zilha, svim korisnicima kuhinje katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti pripremit će i prigodnu akciju za Božić.
Novi počeci
Naša ekipa posjetila je Narodnu kuhinju, gdje se uveliko radi na pripremama za podjelu novogodišnjih obroka.
- Osim redovnog obroka, ususret Novoj godini i novim počecima uz tanjir toplog graha svim našim korisnicima, ali i Sarajlijama koji budu htjeli, poželjet ćemo dobru nafaku i sreću u Novoj 2019. Vrlo mi je bitno to da pomažemo svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost – kazala je Šeta.
U kuhinji kažu da niske temperature i snijeg nisu bitnije utjecali na uvećanje broja korisnika. Ali, Tetka Zilha rekla nam je da korisnici na ovim minusima traže koju kutlaču više.
- Zahvaljujući racionalnom korištenju redovnih sredstava odobrenih od Ministarsta za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Vlade KS i Općine Stari Grad i donacija preduzeća i ljudi dobre volje, imamo dovoljno namirnica da u svakoj porciji bude i više dekagrama mesa od planirane i da se uz obrok dijeli i više hljeba. Kao dodatak dijelimo i suhu bravetina od kurbana – navela je Šeta.
Suha bravetina
Jedna od korisnica kuhinje, Amira Čelik, kazala nam je da svaki treći dan dolazi u kuhinju.
- Bila bih zadovoljna samo hljebom. A presretni smo kada imamo i obilne porcije i još suhu bravetinu – rekla je Čelik.
Korpa za dijabetičare
Kuhinja svaki dan pripremi 1.023 obroka. Radnim danima se dijeli kuhano, a petkom i suhi paketi za vikend i posebne korpe za dijabetičare koje sadrže namirnice primjerene ishrani ovih bolesnika poput pilećeg mesa ili ribe, povrća - izuzev mahunarki, riže, krompira i voća primjerenog šećerašima.
Penzioneri odvajaju od crkavice
- Još ima dobrih ljudi koji pomažu rad kuhinje. Tako uvijek znam kad legnu penzije. Stižu moji penzioneri s cekerima, a u njima ulje, brašno, makarone, voće, zelen, suhi začini i još ponešto. Koliko ko može odvojiti od svoje crkavice – priča Tetka Zilha.