ENTUZIJASTI

Studenti žele otvoriti muzej sporta BiH

Glavna postavka bi se bazirala na događaje od 1945. godine do danas

Biografije i fotografije velikana bh. sporta. Avaz

Piše: J. A. / Avaz.ba

1.1.2020

Studenti Rijad Hodović, Faris Povlakić i Tarik Arslanagić veliki su zaljubljenici u sport i pokretači su ideje osnivanja Muzeja sporta Bosne i Hercegovine, koji bi bio tek drugi sportski muzej u našoj državi, a prvi je, naravno, Olimpijski muzej.  


Turistički sadržaj

- Razmišljali smo šta može unaprijediti prije svega sam sport, a da to i upotpuni turistički sadržaj u Sarajevu. Osnovali smo "Udruženje za historiju sporta" kako bi nam bilo lakše realizirati projekt. Smatramo da je vrijeme za otvaranje ovakvog muzeja kako bismo izrazili zahvalnost našim uspješnim sportskim kolektivima i ličnostima - kaže Rijad Hodović.

Idejno rješenje muzeja. Avaz

Sam sadržaj zavisi od finansijskog aspekta, a glavna postavka bi bila hronološki poredani sportski uspjesi i događaji od 1945. godine do danas.

Bitni trofeji

- Potrebna nam je saradnja sa sportskim kolektivima kako bismo mogli izložiti neke bitne trofeje kao privremenu postavku, naprimjer trofej KK Bosna, evropskih prvaka. Nezaobilazne su i naše sportske ikone koje bi imale posebnu postavku s biografijom - objašnjava Povlakić.

Biografije i fotografije velikana bh. sporta. Avaz

Planiraju stupiti u kontakt s nekim od sakupljača knjiga, karata...

- Bit će postavljeni LED touch screen ekrani na kojima će biti najzanimljiviji detalji o nekom događaju - kaže Arslanagić. Cilj je i edukacija mladih kako bi se upoznali s najvažnijim sportskim događajima u historiji naše države.  

Što se tiče finansijske konstrukcije za otvorenje muzeja, nadaju se da će imati podršku vlasti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.