SARAJEVO

Vraćena bista Mice Todorovića koja je sklonjena 2012. godine

U pokušaju krađe prije devet godina, bila je potpuno uništena

Bista Mice Todorović. N1

H. J. I.

4.11.2021

Ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu vraćena je bista Mice Todorović koja je 2012. godine sklonjena zbog pokušaja krađe. Restaurirana je i ponovo postavljena na kameni postament krasi prilaz ove ustanove.

U pokušaju krađe, 2012.godine, bronzana bista bh. umjetnice Mice Todorović je uništena. A tu noć i profesori ali i studenti nerado pamte.

- Pokušaj krađe u kojem je ukradena bista Voje Dimitrijevića, bista Mice Todorović je ostala da visi na ankerima, srećom nešto je omelo tu krađu, dok bista Danijela Ozme je ostala u cjelosti tu gdje jeste – kazao je akademski slikar Darko Šabot.


Devet godina se nalazila u depou

Bista Mice Todorović je nakon pokušaja krađe preventvno sklonjena u depo Odsjeka za kiparstvo, gdje se zadržala 9 godina. Tek se prije dvije godine krenulo sa restauracijom.

- Razgovaralo se o tome da se bista vrati kada se uradi nova bista Voje Dimitrijevića da to bude neki zajednički čin, međutim do toga nije došlo - navodi Šabot.

Tri biste godinama su stajale na ovom mjestu, bista Danijela Ozme koju i danas vidimo tu, zatim bronzani kip Mice Todorović koji je vraćen, dok se za bistu Voje Dimitrijevića još uvijek pokušava iznaći rješenje.

U saradnji sa drugim fakultetima Univerziteta u Sarajevu Akademija likovnih umjetnosti otvorila je interdisciplinarni studij koji se bavi konzervacijom i restauracijom.


Restauracija kao master rad

Studentica Ajla Fazlić uradila je restauraciju biste bh. umjetnice kao svoj master rad.

- Ona je bila jedna vrsna umjetnica, ozbiljna slikarka, koja je u svoje vrijeme bila izrazito avangardna, a sada već možda i savremenija od nama živućih umjetnika.Kada je ona u potpunosti očišćena od prašine radili smo pravljenje nosača koji veže postament i bistu, i navojima koji su od istovrsnog materijala kao i sama bista smo vezali postament, nosač i bistu. Tim navojima smo upotpunili šupljine koje su se nalazile na samoj bisti. Nakon toga taj dio je cizeliran, prepatiniran i onda je urađen zaštitni premaz i bista je vraćena na svoje autentično mjesto – istakla je studentica Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Ajla Fazlić.

Inače, bistu Mice Todorović napravio je akademski kipar Zdenko Grgić, koji je i jedan od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.