MUP KS

Sarajevski policajci i dalje bez tzv. body kamera: Poništen tender vrijedan 460.000 KM

Javna nabavka započeta u decembru 2021. godine, u prvoj fazi postupka odbijeno 11 ponuđača, a u drugoj fazi dva

Uređaji koji bi se trebali nositi na uniformi. MUP KS

Piše: E. Ma.

15.11.2022

Sarajevski policajci još nisu dobili tzv. body kamere, uređaje koje bi, zajedno s pratećom opremom, trebali tokom rada nositi na uniformama, a kako se stvari odvijaju, veliko je pitanje kada će se to desiti.

Uprava policije MUP-a KS poništila je postupak javne nabavke jer nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva.



Donošenje odluke

- U postupku donošenja ove odluke utvrđeno je da je komisija u svemu pravilno postupila te da je preporuka o poništenju postupka nabavke data u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, podzakonskim aktima i tenderskom dokumentacijom - piše u odluci o poništenju tendera.

Podsjetimo, cijena ovog sistema je, prema tenderskoj dokumentaciji, blizu 460.000 KM. Javna nabavka je započeta u decembru 2021. godine, a u prvoj fazi postupka odbijeno je 11 ponuđača.

U drugi krug su ušla dva ponuđača, Agencija za zaštitu „Kamir“ iz Širokog Brijega i „MIBO komunikacije“ iz Sarajeva.


Rizik nabavke

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo dobio je tri žalbe dok je MUP vodio postupak javne nabavke, odnosno od početka decembra 2021. godine. Žalbe se odnose na kvalifikacijske uvjete, tehničku specifikaciju te veliki rizik ove nabavke kada su u pitanju koruptivne radnje.

Vlada KS je još u aprilu 2021. godine prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova o nabavci kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju. Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, tada je najavio da će uskoro svi policajci na terenu biti opremljeni kamerama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.