GRADONAČELNICA SVIH

Zašto Karić osuđuje bacanje žardinjera, ali ne i homofobne napade na njene sugrađane?

Činjenicu da još nije reagirala povodom homofobnog vandalizma, pripisujemo nedostatku vremena ili nestanku interneta u prostorijama gradske uprave

Benjamina Karić (lijevo) na Paradi ponosa prije nego što je postala gradonačelnica. Avaz kolaž

D. H.

14.6.2024

Jučer se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem vidimo nepoznatu osobu kako baca žandinjere u Miljacku.

Ovaj vandalski čin naišao je na hitru reakciju gradonačelnice Benjamine Karić koja je na društvenim mrežama prokomentirala ovaj događaj  istučući kako ju je "jako  rastužio video objavljen na društvenim mrežama u kojem su žardinjere cvijeća sa sarajevskog mosta bačene u rijeku", poručivši pritom da je cijeli slučaj prijavljen nadležnim organima.

Policija je ubrzo identifikovala počinioca te konstovala da je riječ o osobi s dijagnosticiranim mentalnim poteškoćama te je kontaktiran centar za mentalno zdravlje.



Jučer se u Sarajevu desio novi vandalski čin. Za razliku od bacanja žardinjera, u ovom slučaju nema nikakve sumnje šta je motiv i ko je meta.

Naime, na zgradi Goethe instituta u Sarajevu osvanuo je transparent "ped*ri".

Povod je, kako rekosmo, jasan, s obzriom da je u  sarajevskom Goethe-Institutu sinoć otvoren Mjesec ponosa Bh. povorke ponosa slikovitom izložbom "Čestitke, sramite se!"

Za razliku od bacanja žardinjera koji su ipak posljedica neuračunljivosti osobe s mentalnim problemima, u slučaju grafita imamo jasne primjere uništavanja imovine i širenja mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice. Drugim, riječima mnogo ozbiljniji izgred.

No, reakcije od gradonačelnici još uvijek nema.

Ipak, mi ne sumnjamo da će gradonačelnica Benjamina Karić koja je u svom dosadašnjem radu odisala principijelnošću i uvijek spremno reagirala na svaki oblik nepravde i diskriminacije, odlučno dići glas i protiv ovog čina mržnje prema njenim sugrađanima, čim nađe vremena.

Jer, kako nam je jasno poručila nakon što je ektremnom desničaru i uličnom aktivisti Nihadu Aličkoviću dodijelila orden, zbog čega su mnogi građani negodovali, ona je gradonačelnica svih građana bez izuzetka, pa i Aličkovića.

Stoga, nećemo i ne želimo vjerovati da Karić građane poput Aličkovića smatra važnijim i više vrijednim od osoba koje pripadaju LGBT zajednici, a činjenicu da još nije reagirala povodom homofobnog vandalizma pripisujemo nedostatku vremena ili nestanku interneta u prostorijama gradske uprave.

Nije valjda da je Karić najprizemniji populista koji odluke o tome kad će se oglasiti i stati u nečiju zaštitu bazira na dodvoravanju desničarskim interesnim grupama i njihovom glasačkom tijelu.
 Ili da, ne daj Bože, sve što čini radi u cilju dobijanja što više lajkova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.