VELIKA BURA

Zbog prikupljanja ličnih podataka učenika i roditelja: Podnesena krivična prijava protiv Naide Hota-Muminović

Pravilnik navodi, između ostalog, kao neprihvatljive oblike ponašanja pretjeran zaštitnički odnos roditelja, poteškoće u komunikaciji sa vršnjacima...

Anadolija

D. H.

30.8.2024

Veliku buru u javnosti izazvala je ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović nakon donošenja pravilnika kojom se nastavnici u osnovnim i srednjim školama obavezuju da vodi zapisnik o ponašanju učenika i bilježe njihova "nedolična ponašanja". Pored stvari kao što su nasilnost, fizičko zlostavljanje i sklonost vrijeđanju, ovaj pravilnik u nedolična ponašanja svrstava i stvari poput mucanja, čestog mokrenja, stomačnih bolova, problema u izražavanju i još mnogo toga.

Zbog nezakonitog prikupljanja ličnih podataka učenika i roditelja krivičnu priojavu proitv ministrice za odgoj i obrazovanje KS podnio je advokat Mirnes Ajanović.

- Advokat Mirnes Ajanović, i u ime Narodnog kriznog štaba BiH, podnio je krivičnu prijavu protiv ministrice za odgoj i obrazovanje KS, Naide Hota-Muminović, zbog ozbiljnih kršenja Krivičnog zakona Federacije BiH: Člana 193. Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka a u vezi sa članom 32. Podstrekavanje, 31. Saučiniteljstvo, 340. Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i 342. Organizirani kriminal. Prijava obuhvata i lica koja su učestvovala u izradi Pravilnika kojim se nezakonito prikupljaju lični podaci učenika i roditelja - navodi se saoštenju.


Kako se navodi, sporni Pravilnik o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i/ili drugim faktorima koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštiti učenika u osnovnim i srednjim školama KS, omogućava prikupljanje osjetljivih podataka o učenicima bez zakonskog osnova. 

- To uključuje informacije o zdravstvenim stanjima, ponašanju i porodičnim odnosima, suprotno članu 193. Krivičnog zakona FBiH.  Pravilnik direktno krši prava učenika i roditelja na privatnost, predviđajući evidentiranje podataka kao što su govorno-jezičke poteškoće, problemi sa zdravstvenim i eliminacijskim funkcijama i druge indikatore bez zakonskog uporišta, što je diskriminatorno i može dovesti do ozbiljnih psiholoških posljedica za djecu - navodi se.

Pravilnik navodi, između ostalog, kao neprihvatljive oblike ponašanja pretjeran zaštitnički odnos roditelja, poteškoće u komunikaciji sa vršnjacima, povlačenje, osjećaj nelagode, izbjegavanje kontakta očima, bojažljivost, ako dijete djeluje nesretno i tužno, usamljeno i izolirano ili često odlazi u toalet, žali se na bolove u stomaku, glavobolje i mučnine, pokazuje nelagodu pri fizičkom kontaktu...

- Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH je 2018. godine zabranila sličnu praksu prikupljanja ličnih podataka učenika kroz "Matricu za rano prepoznavanje indikatora rizika od društveno neprihvatljivog ponašanja". Ministrica Hota-Muminović je, uprkos zabrani, uvela sličan pravilnik, kršeći zakon i ugrožavajući prava učenika i roditelja - ističe se u saopštenju.

Navodi se kako nezakonito prikupljanje podataka može ozbiljno narušiti privatnost i psihološki razvoj djece, dovodeći do stigmatizacije, diskriminacije i socijalne isključenosti. Evidencija na nestručnim osobama i subjektivnim ocjenama može stvoriti nepovratne posljedice i narušiti status djece u školama i povjerenje u obrazovni sistem.

- Traži se da nadležno tužilaštvo izvrši uvid u Pravilnik i Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, u Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i sasluša službena lica Agencije, te da se sasluša ministrica Naida Hota-Muminović i druga odgovorna lica. Takođe, da se slušaju svjedoci, novinarka Semira Degirmendžić iz raport.ba (autor tekstova o spornom Pravilniku), članovi Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, te da se po potrebi provedu drugi dokazi. Ako se utvrdi osnovanost sumnji, potrebno je podnijeti optužnicu nadležnom sudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.