Širom svijeta jučer je obilježen 16. oktobar, Svjetski dan hrane. To je odlična prilika da se preispitamo kako se odnosimo prema hrani jer, dok se jedni razbacuju, veliki je broj ljudi koji nisu u stanju sebi priuštiti ni jedan obrok dnevno.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno gotovo 800 miliona ljudi u svijetu nema dovoljne količine hrane, a od pothranjenosti pati čak 26 posto djece. Ovi alarmantni podaci ukazuju na to da hitno nešto treba mijenjati. Kako se hrane građani u Bosni i Hercegovini, koje su to navike koje bi trebali promijeniti o toj temi, za naš list govorio je nutricionista Anti-Age centra mr. Tarik Zolotić
Poražavajuća je činjenica da je 60 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini gojazno.
- Brza hrana ili "junk food" odlično se i kod nas uklopila uz današnji ubrzani stil života. Naši građani sve više konzumiraju industrijski prerađenu hranu, "praznu" hranu koja ne sadrži važne hranjive, gradivne, zaštitne materije, već samo praznu energiju u velikim količinama - kaže Tarik.
Prema njegovim riječima, glavni problem predstavlja konzumacija osiromašene, prerađene industrijske hrane koje je u Evropi više od 70 posto.
- Naše greške u prehrani su konzumacija velikih količina peciva, hljeba, tijesta, pita, pekarskih proizvoda koji se pripremaju od bijelog brašna koje je procesuiranjem nutritivno osiromašno i gotovo da ne sadrži nutrijente kao što si vitamini, minerali, vlakna, a sadrži dosta rafiniranih šećera koji imaju negativne posljedice po zdravlje. Ovdje možemo dodati i upotrebu velikih količina škrobastog povrća, prvenstveno mislim na krompir koji je gotovo prilog svakom našem obroku. Griješimo i s upotrebom velike količine bijelog šećera, slatkiša, osvježavajućih napitaka koji sadrže jednostavne šećere u velikim količinama koji našem organizmu prave velike probleme. Mora nam biti jasno da naše tijelo vapi za nutrijentima, hranjivim materijama, a ne "praznim" kalorijama kojim je napunjena industrijska hrana - istakao je Tarik.