LIFESTYLE

Ovo stvorenje živi u ljudima, ali ne u svim!

Avaz.ba

17.10.2017

U početku nema nikakvih simptoma, no s vremenom počinju da se pojavljuju. Ovaj stvor u čovjeku može živjeti godinama, a u rijetkim slučajevima dospije čak do mozga.

Radi se o svinjskoj pantljičari koju je mikroskopski fotografirala Teresa Zgoda sa Tehnološkog instituta Rochester u Njujorku. S tom fotografijom je osvojila 4. mjesto na fototakmičenju 2017. Nikon Small World.

Inače, ovaj parazit u ljudskom tijelu može završiti konzumiranjem nedovoljno toplotno obrađenog mesa u kojem su pronađena jaja ili larve. Larve izlaze iz larve nakon što stigne do tankog crijeva. Tamo živi godinama.

U suprotnom, pantljičare su grančice i mogu dostići do 25 metara, ali obično su dugačke do pet metara. Nutrienti se uzimaju kroz površinu tijela. Osoba koja nosi ovaj parazit na početku neće osjećati ništa, ali kasnije postoji mučnina, dijareja i gubitak težine.

Na sličan način u tijelo čovjeka može dospjeti i goveđa pantljičara - zato je jako važno paziti da je meso dobro termički obrađeno. Pored njih, psi se mogu naći u ljudskom crijevu i rovovima ribe. Može se ukloniti iz tijela sa određenim lijekovima ili, u teškim slučajevima, hirurškim postupkom.

Ponekad ovaj parazit dođe do želuca, ulazi u mišiće i potkožno tkivo, a nađe se rijetko čak i u mozgu gdje izaziva upalu. Na internet stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objašnjavaju kako pantljičara dospije u svinje ili goveda:

- Svinjska pantljičara (Taenia solium) i goveđa pantljičara (Taenia saginata) prisutne su u onim krajevima svijeta gdje se inače konzumira svinjsko / goveđe meso, pogotovo ako je sirovo, nedovoljno pečeno ili nedovoljno usoljeno i dimljeno.

Svinja i govedo prelazni su nosioci, zaraze se na ispaši, kada hranom ili vodom unesu u svoj organizam jaja ili gravidne članke koji sadrže jaja. Iz njih se u tankom crijevu svinje / goveda oslobađa larva, koja probija zidove crijeva i krvlju dolazi do poprečno-prugastih mišića svinje / goveda, gdje se razvija u ikricu - cisticerk. -

Objasnili su i kako se zaštititi: "U prevenciji je najbitnija termička obrada mesa jer izlaganje ikrice temperaturama do 56 stepeni Celzijusovih tokom pet minuta dovodi do njenog uništenja. Čuvanje mesa usoljavanjem na duže vrijeme ili zamrzavanjem na -10 tokom devet dana takođe ubija Važno je kupiti i jesti meso koje je prošlo adekvatnu veterinarsku i sanitarnu kontrolu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.