Naučnici i kuhari u Italiji tvrde da su napravili pizzu od zdravih sastojaka koja može zaštititi od raznih bolesti.
Pizza "Pascalina", koju su osmislili naučnici u Napulju, nazvana je "pizza koja produžava život" i "antitumorska pizza".
"Pascalina" je prepuna sastojaka koji su karakteristični za Sredozemlje i koji su poznati kao dobri za zdravlje.
Na pizzi nema ni sira ni mesa, a preliv uključuje paradajz, masline, maslinovo ulje i rapine, vrstu brokolija, kao i bijeli luk i čili papriku, piše "Daily Mail". Osnovu pizze čini tijesto od pšeničnog brašna.
Pizza će biti ponuđena na prodaji u napuljskom pizza-selu, odnosno tokom festivala pizza u tom italijanskom gradu ove sedmice.
Naučnici sa nacionalnog Instituta za proučavanje tumora u Milanu rekli su da je pizza dovoljno zdrava da može da se jede dva puta sedmično.
Italijanska internet-stranica "Affaritaliani" objavila je da se okupila grupa istraživača, vlasnika restorana, proizvođača hrane i potrošača da osmisle zdravu pizzu.