Bosanci koji žive u Frankfurtu odnedavno imaju novo omiljeno okupljalište - „Avliju“, restoran koji je otvorio Adnan Bilalbegović, rođeni Banjalučanin, s njemačkom adresom već punih 26 godina. Miris pravih baščaršijskih ćevapa širi se srcem tog grada, a u „Avliju“ rado svraćaju i Nijemci.
Bilalbegović je dugo bio menadžer u dva velika američka restorana s više od 200 mjesta, a onda je, kako kaže, u njemu proradila nostalgija. Nešto ga je vuklo njegovim korijenima pa je odlučio otvoriti mjesto koje će ga podsjećati na domovinu. Tako je nastala ćevabdžinica „Avlija“, u kojoj mnogo toga podsjeća na stare bosanske avlije.
- Ova „Avlija“ bila je moj san i želja koja je godinama tinjala u meni. Srce me vuklo da otvorim nešto domaće, bosansko, za naše ljude, da se osjećaju kao na svome – govori Bilalbegović.
Sve što mu je bilo potrebno za lokal dopremio je iz Sarajeva.
- To je grad s neiscrpnom kulturnom baštinom, umjetnicima koji stvaraju sve što čovjek poželi. Čak razmišljam o tome da, u saradnji s njih nekoliko s Baščaršije, njihova djela prodajem ovdje u Frankfurtu – ističe Bilalbegović.
Interesantno je što se u „Avliji“ mogu pojesti originalni ćevapi s Baščaršije.
- Moj mentor je Ramiz Hodžić s Baščaršije. Članovi porodice Hodžić prijatelji su s mojom suprugom, jer ona je Sarajka, a njen otac dobar je jaran s Ramizom. Bio sam dvije sedmice kod njega na „školovanju“, a jedan njegov radnik bio je ovdje kod mene šest dana na samom otvorenju, da nam pomogne - pojašnjava vlasnik „Avlije“.
Svako ko dođe, barem na trenutak prisjeti se svog rodnog mjesta, a „Avlija“ je za kratko vrijeme postala omiljeno mjesto za druženje.