Kad jedemo u restoranima, većina ljudi očekuje pažljivo napravljen obrok od kvalitetnih sastojaka, ali je u praksi često drugačije. Restorani često koriste trikove kako bi uštedjeli novac, a neki od njih su prilično odvratni.
1. Podgrijavanje hrane
Niko ne voli da predugo čeka narudžbu pa brzina pripreme hrane bitno utiče na uspješnost nekog restorana. Bez obzira na to da li je u restoranu gužva ili mirno, kuhar mora da hranu pošalje gostima u najkraćem mogućem roku, pa se često dešava da unaprijed spreme određena jela i prije posluživanja ih samo podgriju i dekorišu.
2. Posluživanje hrane sa isteklim rokom
Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se često dogodi da poslužuju hranu kojoj je istekao rok trajanja i nadaju se da neće biti nikakvih posljedica.
3. Hranu ne čuvaju u prikladnim uvjetima
Meso, piletina i morski plodovi ne čuvaju se uvijek na odgovarajućoj temperaturi. Također se može dogoditi da ostanu bez struje, pa im frižideri duže stoje isključeni ili je hrana predugo smrznuta.
4. Prljavi stolnjaci i salvete
Ljudi često prosipaju hranu po stolnjacima, a za restoran nije isplativo da pere stolnjake i salvete nakon svakog gosta, pa mnogi najčešće samo očiste vidljive mrlje i vrate ih na sto.
5. Prljavo suđe
Pranje suđa u mašini dugo traje i nije baš jeftino pa u nekim restoranima tanjire samo isperu, obrišu i ponovo poslužuju u njima.