Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Kvinslendu je pokazalo da bi crvi, žohari i drugi insekti mogli biti veoma zdravi za ljude.
Insekti bi se mogli koristiti kao zamjena ili dodatak postojećim izvorima proteina kod ljudi.
Iako se ne jedu u cijelom svijetu, insekti su u nekim zemljama pravi specijalitet pa je tako moguće jesti ih u obliku kobasica ili sladoleda.
Dr. Lovrens Hofman (Louwrens Hoffman), naučnik i profesor sa spomenutog univerziteta, objasnio je kako će se konvencionalna stočarska industrija boriti da zadovolji globalnu potražnju za mesom, osim ako ne dođe do velikih promjena u načinu na koji gledamo na hranu, a razlog tome je činjenica da proteini koje ljudi mogu dobiti iz insekata mogu zadovoljiti potrebe cijelog čovječanstva.
- Prenatrpani svijet će se morati boriti da pronađe dovoljno proteina ako ljudi ne postanu voljni otvoriti svoje umove i želudac mnogo širem pojmu hrane - istaknuo je Hofman.
Istraživanja pokazuju kako zapadni potrošači koji su bili spremni isprobati insekte u pripremljenoj hrani ipak nisu bili previše zainteresirani za konzumiranje ili pripremu jela na bazi insekata ako kukci nisu bili obrađeni i prikriveni u jelima.
- Drugim riječima, bjelančevine insekata morale su biti uključene u postojeće prehrambene proizvode kao sastojak, a ne kao baza - objašnjava Hofman te dodaje kako je jedan od njegovih studenata stvorio vrlo ukusan sladoled od insekata koji je idealan za unos bjelančevina koje se u njima nalaze.
Također, njegovo istraživanje provedeno u Savezu za poljoprivredu i inovacije u hrani (QAAFI) istražilo je kako se crne vojničke muhe mogu koristiti kao održivi izvor proteina prilikom uzgoja pilića za proizvodnju mesa.
- Potrebno je bolje razumjeti razliku između stočne hrane i ljudske hrane te globalne procjene onoga što može biti zdrava i sigurna hrana za sve - zaključio je Hofman.