SVE SE PROMIJENILO

Kučuk opisao Istanbul u vrijeme korone: Ovo više nije grad kakvog ga pamtimo

Ovaj Istanbul je sušta suprotnost starom. Tih, spor, zabrinut, oprezan, poluprazan, tvrdi Kučuk

Ejub Kučuk u Istanbulu. Facebook

Piše: Avaz.ba

8.9.2020

Ejub Kučuk, sarajevski poduzetnik, poznat je po svojim živopisnim i inspirativnim Facebook objavama. U posljednjoj je opisao svoje putovanje u Istanbulu za koji tvrde da, uslijed pandemije koronavirusa, nije više onaj isti grad.

- Ovo nije Istanbul koji sam nebrojeno puta do sad posjetio. Nekadašnji Istanbul je bio glasan, uzurban, pretrpan, prebrz, a zivot i trgovina u starom Istanbulu nikad nisu stajali.

Ovaj Istanbul je sušta suprotnost starom. Tih, spor, zabrinut, oprezan, poluprazan. U ovom Istanbulu ima jako malo turista, radnje i restorani su prazni, bilo koji muzej mozete posjetiti bez čekanja. 

Ljudi u Istanbulu su naučili živjeti s koronom pa 99,99% svih ljudi na otvorenom i 100% u zatvorenom prostoru nosi maske. Sredstva za dezinfekciju su na svakom koraku, ne možete nigdje ući i ni sa kim stupiti u kontakt da prvo niste dezinficirali ruke. Niko se ne buni, policija ne kažnjava, ali svi će vas lijepo zamoliti i upozoriti da stavite masku, čuvate distancu i dezinficirate ruke. 

Lira je dodatno pala s početkom pandemije (1EUR=8,6YTL) pa je dosta toga povoljno, a taksi usluge su toliko jeftine (Taksim-Sultanahmet 2.5-3KM) da se rijetko kome isplati šetati. Svi taksisti nose maske, automobili se dezinficiraju i provjetravaju redovno, pri ulasku u taxi morate dezinficirati ruke, a nije rijedak slučaj da su zadnja sjedišta odvojene pleksiglasom od prednjih. 

Sultanahmet je posebna priča. Trg je blokiran od strane policije i snaga sigurnosti, a da bi na njega ušli i krenuli prema Plavoj Dzamiji ili Aja Sofiji, morate proći kroz sigurnosnu kontrolu kao na aerodromu. Radnje oko Sultanahmeta su bez kupaca, nekada pretrpani restorani i asčinice su prazni pa se veliki broj svih radnji zatvara iza 8 sati.

Na Nisantasiju, u Zorlu centru i na Bebeku je samo malo bolja situacija iako tamo živi najbogatiji sloj stanovništva. Radnje su prazne, niko ne kupuje, a u restoranima uvijek ima mjesta. Cijene u restoranim i prodavnicama turskih proizvođača (visoke i srednje kvalitete) su OK i prihvatljive su bh. stanovništvu srednjeg sloja (ako još uvijek postoji). Strani brendovi drze cijenu kao i prije korone, a ekskluzivni brendovi mogu smotati kablove i ugasiti svjetlo jer je kriza podjednako pogodila i bogate i siromašne. 

Hoteli su jeftiniji nego ikad. Odličan hotel sa 4* zvjezdice je oko 50EUR/noc za dvije osobe s doručkom, a fenomenalan hotel sa 5* je ispod 100EUR. Ako ste spremni na kompromise i ako vam nije bitna ocjena na booking.com mozete naci sobu za “dj”. Osoblje u hotelima je dobro istrenirano, sve se milion puta dezinficira, maske su besplatne na recepciji, a doručak fenomenalan jer nema više švedskog stola pa vam sve donose za sto.

Ovo je Istanbul u kojem se moze uzivati. Nema gužve, nije skupo, ima mjesta u svakom restoranu, niko ne smeta u šetnji, sigurnost je maksimalna. 

Ovo je i Istanbul koji me prepao i dokazao mi značaj turizma, putovanja i migracija cak i za velike ekonomije, države, gradove. Ako je Istanbul, u kojem je porez na turizam i ugostiteljstvo 1%, a na trgovinu 8%, ovako pogođen i bit ce bar jos godinu dana, đta li nas od jeseni čeka?

Jedva cekamo da u nekoj novoj zemlji #StvaramoNovaSjecanja, a do tad Sarajevo i otvaranje novih Bonjour radnji, napisao je Kučuk u svom komentaru na Facebooku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.