Želite li da vam banane traju duže? "Reader's Digest" donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju banana svježim, a kao alternativu navodi pravljenje pudinga od banana.
KORISNI SAVJETI
Alternativa je napraviti puding od banana
Spriječiti da banane brzo truhnu. Ilustracija
Želite li da vam banane traju duže? "Reader's Digest" donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju banana svježim, a kao alternativu navodi pravljenje pudinga od banana.
Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo objesiti banane. Banane počinju sazrijevati čim su ubrane s drveća, no djelovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise također neće truhnuti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.
Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim sazrijevaju s vremenom. Umjesto da kupite zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrijevaju dok vise.
S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj dio banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrijevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.
Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, no zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrijevanje, barem na nekoliko dana.
Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer smrznete li bunt banana, mogli biste imati problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i narezanih banana u nepropusne vrećice.