Izraelski startup Redefine Meat u utorak je proširio svoje poslovanje u Evropu, gdje se nada da će do kraja sljedeće godine doći do mnogo restorana i prvi put poslužiti svoje komade “alternativnog mesa”.
3D odštampana zamjena za govedinu predstavljena je u Izraelu, kao i u Njemačkoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Mješavina proteina soje i graška, cvekle, nutritivnog kvasca i kokosove masti oponaša biftek poznat kao bavette.
Kompanija, koja je do sada radila sa oko 150 restorana u Izraelu, rekla je da će cijeli rezovi proširiti privlačnost alternativnih mesnih proizvoda koji su uglavnom bili ograničeni na jela od mljevene govedine, uključujući hamburgere i kobasice.
Kompanija planira izgraditi pet fabrika širom Izraela, Evrope, Sjedinjenih Država i Azije u narednih nekoliko godina.
Kako tehnologija napreduje i poboljšava ukus i raznovrsnost alternativnog mesa, prodaja u ovom sektoru mogla bi dostići 140 milijardi dolara do 2029. godine, što je oko 10 posto svjetskog tržišta mesa.