AUSTRALIJA

Mušterije bijesne: Zbog nestašice poznati lanac brze hrane zelenu salatu zamijenio kupusom

To je dovelo do toga da jedna glavica “ajsberg” salate u Sidneju ili Melburnu, koja se nekada prodavala za oko dva, sada košta blizu osam dolara

Australija se suočava sa nestašicom zelene salate. AGENCIJE

A. F.

17.6.2022

Australija se suočava sa nestašicom zelene salate, što je dovelo do znatnog porasta cijena, pa je čak i čuveni lanac restorana brze hrane KFC bio primoran promijeniti svoje recepte i u burgere, umjesto zelene salate, staviti kupus, što je razbijesnilo mušterije.

Naime, lanac restorana brze hrane KFC obavijestio je mušterije kako će umjesto zelene salate koristiti mješavinu zelene salate i kupusa u svojim restoranima, navodeći kao razlog poremećaj u snabdijevanju nakon što su velike poplave širom istočne obale Australije uništile usjeve zelene salate. 


To je dovelo do toga da jedna glavica “ajsberg” salate u Sidneju ili Melburnu, koja se nekada prodavala za oko dva, sada košta blizu osam dolara (12 australijskih dolara).

Ekonomski stručnjaci kažu da je, pored loših vremenskih uvjeta, porastu cijena povrća i voća u Australiji doprinio i rat u Ukrajini koji je podigao cijene dizela i đubriva, neophodnih poljoprivrednicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.