GRAD ZENICA

Položen kamen temeljac Klinike za srce

Generacijski projekat - Jedna od najvažnijih investicija u zdravstvo Bosne i Hercegovine

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

prije 2 sata 43 minute

U kompleksu Kantonalne bolnice Zenica danas je upriličeno svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju specijalizirane zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Ova ustanova predstavlja značajan korak ka poboljšanju zdravstvene zaštite građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je značaj ovog projekta: „Zdravstvo vode Kanton, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja, ali građani Zenice i okolnih sredina godinama doslovno umiru jer nemamo adekvatnu Kliniku za srce. Gradska uprava je odlučila pomoći svojim građanima. Realizovali smo sve zakonom predviđene procedure, postigli dogovore s dr. Kacilom, potpisali ugovor i evo, gradi se bolnica. Ovo je kapitalni, stogodišnji projekat i naš grad, četvrti u našoj državi, mora imati ovakvu ustanovu.“

Prof. dr. Mirsad Kacila pojasnio je da će klinika biti organizovana prema uzoru na onu u Sarajevu, uz uspješnu saradnju s vertikalnim fondom solidarnosti. „Pacijenti s zdravstvenim osiguranjem, na osnovu uputnice, bit će tretirani bez ikakvih novčanih naknada. Rok za izgradnju bolnice je 24 mjeseca, a objekat će biti podijeljen na četiri etaže, s različitim funkcionalnim sadržajima: od prijema bolesnika i administrativnih prostora do bolesničkih soba, operacionih sala i jedinice intenzivne njege. Godišnje će se u klinici tretirati oko dvije hiljade pacijenata“, dodao je dr. Kacila.

Položen kamen temeljac Klinike za srce. Grad Zenica

Prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, naglasio je važnost izgradnje ove ustanove: „Zenica dobija značajnu infrastrukturu, opremu i dvadesetčetiričasovno radno vrijeme. Međutim, važnije od svega je to što izgradnja Klinike za srce u Zenici predstavlja dugoročnu investiciju u zdravlje građana ovog grada i kantona. Pacijenti će dobiti neophodnu zdravstvenu zaštitu na dostupnijem mjestu, čime se značajno poboljšavaju uslovi liječenja. Ovaj projekat je sigurno najznačajniji u sferi zdravstva našeg grada u novijoj historiji.“

Direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Tarik Zulović, zahvalio se svima koji su podržali projekat i uputio apel vlastima da podrže rad bolnice, ističući važnost ove investicije za lokalnu zajednicu.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 2.966,54 m², dok je bruto površina 3.325,26 m². Vrijednost građevinskih radova iznosi 9.257.496 KM s PDV-om. Investitor je „MEDICOR“ d.o.o. Sarajevo, izvođač radova je “AREL” d.o.o. Zenica, dok je projektant „I.D.E.A.“ d.o.o. Sarajevo, a nadzor vrši “ARHITEKT” d.o.o. Zenica.

Projekat izgradnje specijalizirane zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema unaprijedit će zdravstvenu infrastrukturu i ojačati sistem zdravstvene zaštite u cijeloj zeničkoj regiji, te se svrstava među najvažnije investicije u zdravstvo u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.