TASTEATLAS

Ćevapi na 5. mjestu liste najboljih jela od mljevenog mesa

Na prvom mjestu je indijska keema", a drugi je svjetski poznati američki burger

Sarajevski ćevapi. AVAZ

S. S.

21.10.2022

Poznata svjetska stranica TasteAtlas, "enciklopedija ukusa" i turistički vodič za gurmane napravio je listu najboljih jela od mljevenog mesa, a u samom vrhu su se očekivani našli i bosanski ćevapi.

Mjesta na listi je određivala publika svojim glasanjem, a u konkurenciji 50 jela od mljevenog mesa ćevapi su se našli na visokom petom mjestu.

- Uprkos jasnom turskom porijeklu, bosanski ćevapi su izvor velikog nacionalnog ponosa i omiljeno jelo u zemlji. Ove sitne, ručno motane komade koji se prave od mljevenog mesa obično rade s mljevenom govedinom ili se pravi mješavina govedine i drugog mesa, a začinjene su različitim začinima, poput bijelog luka, soli, bibera, kao i crvene paprike - stoji u opisu ovog jela.

Pojašnjavaju i da se služi uz somun, a uz njeg idu i luk, jogurt i kajmak.

Na prvom mjestu je indijska keema", a drugi je svjetski poznati američki burger. Turska sarma je na četvrtom mjestu, a pljeskavica iz Srbije na 8.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.