Kuhanje nije aktivnost kojom se možete baviti bez da napravite mali nered. Otvaranjem i korištenjem raznih namirnica unosite bakterije u svoju kuhinju. Provjerite gdje se one najviše vole okupljati
Naučnici su otkrili koja je stvar u našoj sklona skupljanju bakterija i ''najprljavija''. To je dobra stara kuhinjska krpa, nezaobilazna u svakoj kuhinji.
Ministarstvo poljoprivrede SAD finansiralo je istraživanje tokom u kojem su se ispitivale higijenske navike ljudi tokom kuhanja.
Više od 100 ljudi pripremalo je različite obroke i na kraju eksperimenta ustanovljeno je da je čak 90 posto pripremljenih jela bilo kontaminirano bakterijama tokom procesa pripreme. Uočeno je kako je kuhinjska krpa najviše izložena bakterijama i kako je ona najprljavija stvar u kuhinji.
Naime, učesnici istraživanja kuhinjsku krpu često su dirali prije nego što su oprali ruke, nakon pripreme sirovog mesa i s prljavim rukama. Čak i kada su propisno oprali ruke, opet su koristili istu kontaminiranu krpu i tako prenosili bakterije na svoja jela.
Stručnjaci preporučaju da kuhinjsku krpu mijenjate često, po mogućnosti jednom sedmično.