PREMA ISTRAŽIVANJU

Znate li koji je najprljaviji predmet u kuhinji

Otvaranjem i korištenjem raznih namirnica unosite bakterije u svoju kuhinju

Bakterija ima i u kuhinji. Printscreen

M. Z.

6.2.2023

Kuhanje nije aktivnost kojom se možete baviti bez da napravite mali nered. Otvaranjem i korištenjem raznih namirnica unosite bakterije u svoju kuhinju. Provjerite gdje se one najviše vole okupljati

Naučnici su otkrili koja je stvar u našoj sklona skupljanju bakterija i ''najprljavija''. To je dobra stara kuhinjska krpa, nezaobilazna u svakoj kuhinji.

Ministarstvo poljoprivrede SAD finansiralo je istraživanje tokom u kojem su se ispitivale higijenske navike ljudi tokom kuhanja.

Više od 100 ljudi pripremalo je različite obroke i na kraju eksperimenta ustanovljeno je da je čak 90 posto pripremljenih jela bilo kontaminirano bakterijama tokom procesa pripreme. Uočeno je kako je kuhinjska krpa najviše izložena bakterijama i kako je ona najprljavija stvar u kuhinji.

Naime, učesnici istraživanja kuhinjsku krpu često su dirali prije nego što su oprali ruke, nakon pripreme sirovog mesa i s prljavim rukama. Čak i kada su propisno oprali ruke, opet su koristili istu kontaminiranu krpu i tako prenosili bakterije na svoja jela.

Stručnjaci preporučaju da kuhinjsku krpu mijenjate često, po mogućnosti jednom sedmično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.