Ako kuhate svakodnevno, unutrašnju i vanjsku stranu nape i filtere trebalo bi čistiti jednom mjesečno. Ako ne kuhate tako često, dovoljno će biti sezonski, svaka četiri mjeseca. Uvijek planirajte očistiti filter nakon pripreme prazničnih gozbi, čak i ako ostatak kuhinje nemate potrebe čistiti. Velike dekorativne nape treba tjedno otprašiti i čistiti jednom mjesečno kako bi sjajile, piše 24sata.
Masnoće i prljavština
Masnoće i čestice hrane prianjaju za sve površine pa je čišćenje nape neophodno ne samo da bi se spriječio prljav izgled i neugodan miris već i požar u kući. Napa pomaže odzračivanju te da se čestice koje isparavaju ne uvlače u naša pluća ili talože na zidovima i ostalim površinama u našoj kuhinji, te na ostalim dijelovima u domu. Napa će također sniziti temperaturu u kuhinji tokom kuhanja, a na većini je ugrađena rasvjeta koja vam pomažu u kuhanju i čišćenju.
Bez obzira na njen izgled, najvažniji elementi su funkcionalni dijelovi skriveni ispod: cirkulirajući ventilator, filter i odzračni kanal.
Čišćenje filtera
Pribor:
Soda bikarbona
Deterdžent za pranje suđa
Meka četkica
Vrela voda
1. Uklonite filter
Započnite uklanjanjem filtera za višekratnu upotrebu. Većina ih se samo izvuče ili ima zasun koji se koristi za izvlačenje. Napunite sudoper kipućom vrućom vodom. Ako sudoper nije dostupan, koristite veliki lonac ili veću posudu za pečenje koja je otporna na toplinu.
2. Pripremite rješenje za čišćenje
U vodu dodajte jednu do dvije kašike deterdženta. Dodajte polovinu sode bikarbone i dobro promiješajte otopinu.
3. Namočite filter
Potopite filter u otopinu i ostavite da se natapa najmanje 15 minuta. Nema potrebe za previše ribanja jer bi deterdžent trebao odraditi veći dio posla. Ako masnoća ipak ne ide dolje, pokušajte je ukloniti četkicom prije nego što se voda potpuno ohladi i mast se ponovo ulovi za filter.
4. Isperite
Dobro isperite vrućom vodom i potpuno osušite prije nego što stavite natrag na napu.
Kako očistiti unutrašnju i vanjsku površinu nape
Kao što filter treba redovno čistiti, tako se i unutrašnje površine moraju čistiti zbog masnoće i prljavštine jer će vjerovatno po njoj biti poprskani i ostaci hrane.
Pribor:
Odmaščivač u spreju
Meka četkica
Papirnati ručnici ili pamučne krpe
1. Nanesite sredstvo za odmašćivanje
Raščistite površinu štednjaka pa napu pošpricajte odmašćivačem. Ostavite da djeluje najmanje 15 minuta.
2. Obrišite
Koristite papirne ručnike za brisanje sredstva za čišćenje i prljavštine. Ako ostanu bilo koje čestice, pošpricajte malo sredstva direktno na četkicu pa malo izribajte.
3. Ispiranje
Na kraju namočite čist papirnati ručnik ili krpu u običnu toplu vodu i isperite kako biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.
Trik
Da biste spriječili tragove ili crte na nehrđajućem čeliku, upotrijebite kap ili dvije maslinovog ulja na krpi od mikrovlakana za završni sjaj.