Šampanjac treba da se otvori s praskom, zar ne? Pa, zapravo, taj čuveni zvuk je znak da je šampanjac otvorio amater. Kada šampanjac otvaraju stručnjaci, zvuk praska je veoma tih, ili nepostojeći. Evo kako da otvorite flašu šampanjca, kao profesionalac:
Dobro je ohladite – savršeno ohlađeni šampanjac će manje prskati i prelijevati.
Osušite flašu krpom ili peškirom – ako postoji kondenzacija na flaši, obavezno je obrišite kako biste mogli lijepo da je držite.
Isijecite foliju – prvo koristite nož, a potom prstima skinite ostatak.
Nagnite i ciljajte – nagnite flašu pod uglom od 45 stepeni, usmjerite je od sebe, drugih ili bilo čega lomljivog.
Držite pampur – jednom rukom držite pampur, dok drugom skidate sa njega žičani kavez.
Slušajte – zvuk zraka koji bježi je znak da je flaša otvorena.
Taj veliki prasak prilikom otvaranja šampanjca jeste zabavan kao dodatak proslavama i zabavama, ali šampanjac koji se otvara polako i tiho će imati više mjehurića i bolji okus.
Kada ste otvorili svoj šampanjac, vrijeme je da ga sipate. Kako biste očuvali njegovu teksturu i mjehuriće, sipajte ga istom tehnikom kao i pivo – niza zid nagnute čaše.