LEGLO BAKTERIJA

Često zaboravljate očistiti otirač na ulazu: Evo zašto je to važno i kako to pravilno napraviti

Ne samo da prljavi otirač može rezultirati prljavim domom već može dovesti i do unošenja štetnih klica i virusa

Prva linija odbrane. Facebook

M. Z.

20.8.2023

Naravno da je potpuno jasno zašto su otirači ispred vrata stana leglo bakterija, prvo jer tu čistimo đonove obuće, drugo jer su izvan našeg doma, pa vrlo često zaboravimo da ih očistimo, a nije zanemariva ni činjenica da iste imamo i po nekoliko godina.

Ako nikada niste ni razmišljali o čišćenju otirača, niste jedini, ali možda biste trebali ponovo razmisliti. Ne samo da prljavi otirač može rezultirati prljavim domom već može dovesti i do unošenja štetnih klica i virusa, izlažući vašu porodicu riziku od bolesti. Imajući to na umu, stručnjak za čišćenje Ričard O'Konor (Richard O’Connor) za Mirror je otkrio nekoliko savjeta o tome kako očistiti otirač.

Dobro ga protresite

Ričard savjetuje da jednom sedmično otresete svoj otirač kako biste bili sigurni da se ništa ne unosi u kuću. Osim toga, poziva da se otirači dobro očiste jednom mjesečno, a metode se razlikuju ovisno o vrsti otirača koji imate.

Stavite ga u vaš-mašinu

Otirači od vlakana i tkanine, bilo prirodni ili sintetički, mogu se staviti u mašinu na centrifugu, ovisno o tome što piše na naljepnici na vašem otiraču. Ako to nije opcija, možete otirač posuti sodom bikarbonom, ostaviti da odstoji oko sat prije nego što ga usisate i obrišete vlažnom krpom. Naravno, nakon toga morate očistiti, odnosno dezinficirati mašinu za to namijenjenim sredstvima prije stavljanja veša u nju.

Čišćenje gumenih otirača

Gumeni otirači ne bi se trebali stavljati u veš-mašinu, ali ljubitelji čišćenja umjesto toga mogu koristiti krpu ili četku za ribanje u kombinaciji s nekom tekućinom za pranje suđa i vrućom vodom. Ričard savjetuje da otirač stavite u kadu, da ga izribate sredstvom za pranje suđa i vodom prije nego što ga jednostavno isperete i osušite krpom.

Za vlasnike kućnih ljubimaca

Pseće i mačije krzno prečesto može završiti zapetljano u čekinjama vašeg otirača, pa Ričard predlaže da povučete stopala po otiraču dok nosite tenisice ili cipele s gumenim potplatom prije nego što uđete, otpuštajući sve dlake koje bi se tamo mogle uhvatiti.

Nemojte zauvijek držati isti otirač

Stručnjak za čišćenje predlaže ulaganje u novi otirač svake dvije ili tri godine, ovisno o tome kroz koliko se vaš otirač svakodnevno troši, piše Večernji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.