Mnogi se pitaju zbog čega aluminijska folija ima dvije različite strane, zašto obje strane nisu iste. Uz to, nameće se još jedno logično pitanje – koja strana se koristi za pripremu jela?
Nije do dizajna
Naravno, nije to samo do dizajna, već obje te strane imaju svoje funkcije. Koje su potpuno različite.
I možda ste i sami primijetili da su rezultati drugačiji kada koristite foliju s jedne ili druge strane tokom pripreme nekih jela.
Dakle, koju stranu bi trebalo da okrenete ka namirnicama kada ih pečete?
Ukoliko mat stranu stavite ka gore, a sjajnu ka namirnicama – onda će se povećati temperatura pečenja.
Isto tako, ako imate namjeru da sačuvate toplotu kod nekih jela, trebalo bi da ih umotate tako da je sjajna strana bude okrenuta prema hrani.
Čuvanje namirnica
S druge strane, mat strana služi za čuvanje hladnih namirnica. Ovo je „uputstvo“ za korištenje folije, ali, realno, kao što i znate iz iskustva – folija će odraditi dobar posao nevezano od strane na koju je okrenete, prenosi Krstarica.