Teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko raznovrsnih načina kao što je jaje. Nezaobilazan je dodatak različitim tijestima, tjestenini, kremama za kolače i torte.
Osim što možemo birati između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koja najčešće nalazimo u trgovinama, odabrati možemo i boju jaja - bijelu ili smeđu. Iako možete pomisliti da se s bojom mijenja i sastav jaja, to nije slučaj. Boja kokoši određuje boju jajeta.
Bijele kokoši najčešći su tip u SAD i nose bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Evropi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. I smeđa i bijela jaja iznutra su jednaka. U Americi su smeđa jaja skuplja, pa se ondje često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Naći se mogu i jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što ponovo određuje vrsta kokoši.