Cijeli luk nemojte da stavljate u frižider. Frižider je hladno i vlažno okruženje i može prouzrokovati da luk omekša i pokvari se. Najbolje mjesto za čuvanje cijelog luka je tamno, hladno, suho i dobro prozračeno mjesto.
Kada ste u trgovini i birate luk, opipajte ga prije nego što ga stavite u korpu. Izbjegnite oštećeni s mrljama jer neće imati svježi okus, a neće ni dugo trajati. Kada dođete kući, nemojte skidati ljusku jer ona štiti i čuva unutrašnjost.
Kako čuvati narezani ili nasjeckani luk
Narezani ili nasjeckani luk možete ostaviti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesici u frižideru, ali svakako ga iskoristite u roku od pet do sedam dana. Što duže stoji, to je jači miris, a ne želite da vaš frižider zaudara na luk.
Može li se zamrznuti luk
Ne preporučuje se zamrzavanje cijelog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali zamrzavanje nasjeckanog luka je preporučljivo. Ako vam ostane višak, samo ga stavite u nepropusnu plastičnu kesu i zamrznite, piše Real Simple.