SAM SVOJ MAJSTOR

Pravilna priprema boje za krečenje: Važno je temeljito miješanje

Prije nego što počnete bojiti cijeli zid, testirajte boju na malom, skrivenom dijelu zida kako biste provjerili konzistenciju

Obratite pažnju na specifične smjernice. Pixabay

Dž. R.

prije 3 dana

Spremate se za krečenje, ali ovaj put to želite uraditi sami? Onda je jako važno da pravilno razrijedite boju i prilagodite potrebama.

Prije nego što počnete miješati boju, uvijek provjerite upute na etiketi proizvoda. Proizvođači često pružaju specifične smjernice za razrjeđivanje boje.

Standardni omjer

Općenito pravilo za većinu unutarnjih boja na bazi vode je razrjeđivanje s vodom u omjeru 10-15 posto.

Na 1 litru boje dodaje se 100 ml do 150 ml vode.

Na 5 litara boje dodaje se 500 ml do 750 ml vode.

Na 10 litara boje dodaje se 1 do 1,5 litara vode.

Osnovni premaz

Ako pripremate osnovni premaz, omjer boje i vode može biti veći. U nekim slučajevima, može se koristiti omjer 20 posto vode na 80 posto boje. Na primjer, za 10 litara boje dodajte 2 litre vode.

Završni premaz

Za završne slojeve, često se koristi manji omjer vode kako bi se osigurala bolja pokrivnost i otpornost. Omjer od 5-10 posto može biti prikladan. To znači dodavanje 0,5 do 1 litre vode na 10 litara boje.

Tehnike pripreme

Polako dodajte vodu u boju. Počnite s manjim količinama i postupno povećavajte dok ne postignete željenu konzistenciju.

Temeljito promiješajte boju i vodu kako bi se osigurala ravnomjerna konzistencija. Ako koristite električnu miješalicu, pobrinite se da je brzina niska kako bi izbjegli stvaranje mjehurića.

Prije nego što počnete bojiti cijeli zid, testirajte boju na malom, skrivenom dijelu zida kako biste provjerili konzistenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.