SAVJETI

Evo koliko često treba prati posteljinu, a koliko peškire

Posteljinu je dovoljno mijenjati jednom sedmično, a na dječijim krevetima svaka četiri dana

Čista posteljina. Facebook

Z. K.

9.7.2024

Koliko peškira odrastao čovjek treba imati? Trebamo li mijenjati posteljinu svake sedmice i moramo li čistiti WC školjku rukom? To se pitaju svi oni koji ne znaju čiste li dovoljno dobro da bakterije i prljavština neće izazvati alergiju ili infekciju.

Odgovore na ova, ali i druga pitanja u vezi sa pravilnim čišćenjem doma, dali su stručnjaci iz popularne TV emisije “Obsessive Compulsive Cleaners”.

Obuća u kući

Oni savjetuju da svaki član porodice mora imati svoj peškir te da ih ne dijelimo s ukućanima. To znači da bi svaki član morao imati barem pet peškira na raspolaganju. Mijenjati ih treba barem svaki drugi dan. 

S druge strane, Sali Blumfild, profesorica koja predaje osnove higijene u jednoj londonskoj školi, smatra da je peškire dovoljno zamijeniti jednom sedmično, ali ističe i da ih ukućani ne smiju dijeliti. Navodi kako je vrlo važno da budu pravilno oprani, i to barem na temperaturi od 40 stepeni.

Posteljinu je dovoljno mijenjati jednom sedmično, osim ako neko od ukućana nema neku kožnu infekciju. U tom slučaju, mijenjajte je svakodnevno.

Ali, ističu, posteljina na dječijim krevetima trebala bi se mijenjati, otprilike, svaka četiri dana. Stručnjaci podsjećaju da bismo i presvlake na krevetićima koje koriste kućni ljubimci, trebali oprati jednom sedmično. 

Ističu i kako se u kući ne bi trebalo hodati obuveno, ali nikad ni boso. Uvijek treba nositi kućne papuče.

Bolji način

Pitanje je i koliko često prati odjeću od trapera. Stručnjaci za čistoću savjetuju da je, ako ste u njoj bili vani, morate prati svakih sedam, a najviše do deset dana.

 Mnogi su u dilemi koliko nam je potrebna četka za čišćenje WC školjke. Stručnjaci ističu kako je mnogo bolji način za održavanje higijene u toaletu to da navučete gumenu rukavicu i u školjku zavučete - ruku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.