UPOZORAVAJU STRUČNE OSOBE

Ovaj savjet s TikToka za čišćenje veš-mašine nikako ne isprobavajte

Video je postao viralan s više od četiri miliona pregleda

Ne skidajte pregrade u veš-mašini. TikTok

E. Ag.

prije 2 dana

Znamo da je TikTok rasadnik svakojakih savjeta za domaćinstvo od kojih su neki zaista kreativni i korisni. Međutim, ima nekih koje baš i ne bi trebalo da primijenite.

Kada je tiktokerka koja objavljuje pod nalogom @alanalpc, poznatija kao Messy SAHM, objavila video u kojem je skinula lopatice koje unutar bubnja mašine okreću veš i vodu kako bi ih očistila, prizor prljavih dijelova koji nikada nisu očišćeni šokirao je mnoge. Video je brzo postao viralan s više od 4 miliona pregleda, prenosi britanski Express.

U snimku se vidi kako Messy SAHM uklanja pregrade unutar mašine, tačnije lopatice koje pokreću vodu i odjeću dok se mašina okreće. Međutim, drugi tiktokeri, kao i stručnjaci iz kompanije Wayfair UK, upozorili su da slijeđenje ovih savjeta može oštetiti vašu veš-mašinu, što bi moglo dovesti do visokih troškova popravke, a u nekim slučajevima čak i potrebe za kupovinom nove mašine.

@annrussell03

♬ original sound - Ann Russell She/Her

Tiktokerka En Rasel (Ann Russell), koja ima 2,6 miliona pratilaca i daje savjete o čišćenju, savjetovala je svoju publiku da nikako ne skidaju pregrade u veš-mašinama.

Slično tome, dr. Gareth Nye, mikrobiolog i vođa programa za medicinske nauke, potvrdio je njen savjet u ime kompanije Wayfair.

- Pregrade u vašoj veš-mašini mogu se začepiti, što smanjuje njenu efikasnost, ali su te pregrade veoma osjetljive i lako se mogu oštetiti. Zato je uvijek preporučljivo potražiti pomoć stručnjaka kada čistite unutrašnje dijelove bilo kojeg električnog uređaja, a posebno veš-mašine - izjavio je.

On je dodao da je važno redovno održavati mjesečnu rutinu čišćenja veš-mašine kako bi ona ostala u ispravnom stanju.

- Ključna mjesta na koja treba obratiti pažnju prilikom čišćenja veš-mašine su bubanj, zaptivač na vratima, fioka za deterdžent i filteri - objasnio je.

Da biste očistili fioku za deterdžent, izvadite je i stavite u toplu vodu s malo sapuna. Ostavite je kratko da se natopi, a zatim nježno oribajte ostatke deterdženta dok ne bude čista. Nakon toga, osušite je krpom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Naravno, ako vaša veš-mašina ima opciju samočišćenja, to je najbolji način da je održavate čistom jednom mjesečno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.