Krompir je namirnica koju jako često koristimo za spremanje obroka i jedna od najpopularnijih, a često se dešava da zbog nepravilnog skladištenja propadne.
Bilo da je domaći krompir ili kupljen u trgovini treba ga pravilno skladištiti kako bi se spriječilo klijanje, omekšavanje ili plijesan.
Tamno mjesto
Krompir najduže traje ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu jer izloženost svjetlu i vlazi može uzrokovati truljenje. Isto vrijedi i za ostalo korjenasto povrće poput mrkve i repe.
Čuvanje na ovaj način osigurava da će biti u dobrom stanju sedmicama ili čak cijelu zimu.
Za razliku od drugog povrća, krompir također treba biti na zraku. Zato je najbolje izbjegavati korištenje hermetički zatvorenih posuda za skladištenje.
Prebrisati krpom
Prije se govorilo da ne bi trebali držati krompire u frižideru jer je postojala sumnja da bi to moglo dovesti do stvaranja dodatnih šećera u krompirima.
Ti se šećeri pretvaraju u akrilamid (tvar koju se povezuje s rizikom od razvoja raka) kada se kuhaju.
Nova istraživanja pokazuju da je čuvanje krumpira u frižideru sigurno. Najvažnije ga je ključno zaštititi od vlage prije odlaganja. Ne bi ih se trebalo prati vodom, već samo prebrisati suhom krpom.