SPECIFIČNA VEZA

Kako kućni ljubimci utječu na vlasnika

Čak 66 posto vlasnika pasa i 56 posto vlasnika mačaka smatraju ljubimce članovima porodice

Vlasnici uživaju u društvu kućnih ljubimaca. Facebook

Z. K.

19.6.2024

Puno ljudi ima kućne ljubimce i oni, ne samo da su predivno društvo, daju nam i bezuvjetnu ljubav. Britanski pisac Džordž Eliot (George) jednom je rekao, životinje su ugodni prijatelji, ne postavljaju pitanja i ne kritiziraju. Uz to što su životinje neodoljivo šarmantne, cijeli je niz načina na koje pomažu ljudskom zdravlju i raspoloženju.

Alergije su u porastu, a dlake kućnih ljubimaca su jedan od uzroka alergija. Zato iznenađuje da kućni ljubimci mogu smanjiti rizik razvoja alergija. Studija iz 2015. godine povezuje izlaganje psećoj dlaci i životinjama s farme u ranom životu i smanjeni rizik astme u školskoj dobi.

Brojne koristi

Umirujući zvuk mačke kada prede ili osjećaj da mu je čovjekov najbolji prijatelj priljubljen uz noge, garancija su da se osjećamo spokojnije pa ne iznenađuje da kućni ljubimci smanjuju stres i tjeskobu. Studija iz 2015. utvrdila je da su djeca koja su imala pse u kući, manje pokazivala tjeskobu.

Zdrav način života, zdrava prehrana i redovno vježbanje su ključni za smanjenje rizičnih faktora srčanih bolesti. Ali i pas može poduprijeti zdravlje srca.

Naučni izvještaj iz 2013. godine, koje je objavilo „American Heart Association“, zaključuje da kućni ljubimci, a osobito psi, mogu smanjiti rizik kardiovaskularnih bolesti.

Ovo se može djelomično objasniti povećanim vježbanjem jer su vlasnici pasa 54 posto vjerovatnije tjelesno aktivni, u usporedbi s općom populacijom. Vlasnici pasa imaju niži tlak, holesterol i manje je vjerovatno da su pretili, a sve to podupire zdravlje srca.

Čvrste veze

Puno vlasnika pasa ima specifičnu povezanost sa svojim krznenim prijateljem, 66 posto vlasnika pasa i 56 posto vlasnika mačaka smatraju ljubimce članovima porodice. A ova veza s kućnim ljubimcem dobro utječe i na druge odnose u životu. Briga za psa poboljšava socijalne vještine. Oni koji brinu za životinje jače su angažirani u zajednici i vjerovatnije imaju ulogu vođe. Ljubavne veze vlasnika pasa su čvršće.

Mentalne bolesti pogađaju jednu od 5 odraslih osoba, kažu podaci za Ameriku. Kućni ljubimac neće izliječiti mentalnu bolest, ali studije kažu da može pomoći. Šezdeset posto osoba kojima je dijagnosticirana ozbiljna mentalna bolest kazalo je da im je kućni ljubimac najvažniji za kontroliranje stanja.

Bolji kvalitet sna

Vlasnici pasa jako dobro znaju kako psi mogu biti nesretni ako im ne dozvolite da se uvuku u krevet s vama. Nemojte ih odmah izbaciti iz kreveta, studije pokazuju da dijeljenje kreveta s ljubimcem može voditi boljem, mirnijem i dužem snu.

Studija objavljena u časopisu „Mayo Clinic Proceedings“ pokazuje da je 41 posto ispitanika, vlasnika pasa koji su dozvolili psima da spavaju s njima u sobi ili krevetu, izjavilo da spavaju bolje uz osjećaj sigurnosti, društva i relaksacije koju psi nude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.