NILSKI KONJ

Džinovske životinje koje nevjerovatno brzo trče: Tokom trke polete nekoliko puta

Naučnici su ispitali kako ovako teške životinje dostižu tu brzinu

Dostižu brzinu od 30km/h. Facebook

Dž. R.

prije 3 dana

Nilski konji su džinovske životinje, ali ono što bi vas moglo iznenaditi jeste da kada trče nevjerovatno su brzi. Osim toga, u punom trku sve četiri četiri noge su im istovremeno u zraku i to veoma često, što znači da nakratko mogu i da „polete“, otkrio je par specijalista za evolutivnu biomehaniku na Univerzitetu u Londonu.

Neistraženo područje

Riječ je o ogromnim životinjama, prosječan mužjak ima tonu i po, a ženka 1,3 tone. Za tako veliku životinju u stanju su da trče nevjerovatnom brzinom, do 30 kilometara na sat, piše Phys.org. Primjera radi, prema podacima Olympics.com, prosječna brzina Juseina Bolta na trkama na 100 metara je 37,58 kilometara na sat.

Naučnici su ispitali kako ovako teške životinje dostižu tu brzinu, naglašavajući da takva istraživanja nisu rađena jer je riječ o životinjama koje su za ljude veoma opasne.

Kratki let

Oni su zato snimali nilske konje u rezortu Flamingo u sjevernom Jorkširu i to kamerama velike brzine. Uspjeli su da snime 169 trkačkih ciklusa 32 nilska konja. Analizirajući video-snimke otkrili su da nilski konji trče velikom brzinom samo kada ih juri drugi nilski konj, što je znak dominacije.

Također, otkrili su da kada su u punom trku, njima su veoma često sve četiri noge istovremeno u zraku, što se dešava 15 posto vremena u tom trku. Doduše, taj kratki let traje u prosjeku 0.3 sekunde.

- Veoma je važno za nas da shvatimo šta znači za ovako velike životinje da se kreću po kopnu – rekli su naučnici za Guardian.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.