ISTRAŽIVANJA

Eksperiment iznenadio i naučnike: Evo kako pas može prepoznati lošu osobu

Kada vaš pas osjeti da je vaš partner dobra osoba, njegovo lice je opuštenije

Čulo mirisa psa je 1.000 bolji od ljudskog. Platforma X

Z. K.

8.7.2024

Koliko su psi pouzdani kada je u pitanju procjena karaktera osobe? Da li se pitate da li je vaš partner dobra osoba ili loša? Kako se ispostavilo, psi su veoma pouzdani u procjeni karaktera osobe i znaju da prepoznaju lošu osobu. U studiji objavljenoj u Neuroscience and Biobehavioral Reviews, naučnici su potvrdili da psi mogu da razlikuju dobru osobu od lošeg.

Tri scenarija

Izveli su niz eksperimenata. Testirali su 18 pasa u tri različita scenarija. Cilj ovoga bio je da se shvati da li pas može da razlikuje lošu osobu od dobre. Dozvolili su psima da gledaju kako njihovi vlasnici traže pomoć od stranca za otvaranje kutije. U prvom scenariju, stranac je odbio da pomogne vlasniku. U drugom scenariju, stranac je došao da pomogne vlasniku. U trećem scenariju, stranac niti je pomogao niti je odbio da pomogne.

Tada su stranci prišli psu sa poslasticama. Istraživači su bili iznenađeni što je stranac koji je odbio da pomogne vlasniku, odbijen od strane psa. S druge strane, psi su uzimali poslastice od stranaca koji nisu ni pomogli ni odbili. Kako je to moguće? To je zbog psećeg olfaktornog sistema koji se zove vomeronazalni organ. Ovaj organ omogućava psu da osjeti ono što ljudi ne mogu ni da percipiraju.

Čulo mirisa psa je 1.000 bolji od ljudskog. Ova pojačana čula omogućila su psima da nanjuše feromone koji izazivaju ljudsko raspoloženje. To također pomaže psima da prepoznaju dobro i loše ponašanje čovjeka. Dakle, ako ste primjetili da vaš pas ne želi ništa sa osobom sa kojom se trenutno zabavljate, možda je vrijeme da razmislite o zabavljanju sa drugim ljudima.

Znaci da vaš pas osjeća dobru osobu

Kada vaš pas osjeti da je vaš partner dobra osoba, njegovo lice je opuštenije. Usta su mu otvorena, a jezik može da bude isplažen. On je u mirnom položaju i maše repom. Kada je vaš partner dobra osoba sa dobrim namjerama, vaš pas će ga dočekati srdačno. Stajat će blizu njega ili će ga pratiti okolo.

Nekoliko znakova da vaš pas osjeća dobru osobu: njuškanje, zurenje i opuštene uši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.