PERIOD GESTACIJE

Ove mame životinje najduže nose trudnoću: Jedan vodozemac nosi bebe do 3 godine

Slonica je šampionka u poređenju sa trudnicama manjih vrsta životinja

Nosi mlade do 22 mjeseca. Facebook

Dž. R.

19.7.2024

Neke ženke životinjskog carstva nose svoju mladunčad jako dugo, a najčešće je veličina potomstva ono što odlučuje koliko će trajati gestacijski period. 

Tako je slonica gotovo šampionka u poređenju sa trudnicama manjih vrsta životinja, ali ima stvorenja, poput vodozemaca, sa dužom trudnoćom.

Slon

Slonovi imaju najduži period gestacije od svih sisara, oni nose mladunce 18 do 22 mjeseca prije porođaja. Dugi razvojni periodi su uobičajeni među visokointeligentnim divljim životinjama, a pošto su slonovi najveće kopnene životinje na svijetu, moraju dugo da se razvijaju u materici.

Morska krava

Možda nećete na prvi pogled "provaliti" da je krupna morska krava trudna, ali se zna da ovaj nježni džin nosi svoje mladunce skoro 13 mjeseci.

Vjerujemo da joj ležanje u vodi samo pomaže da trudnoću iznese što lakše, budući da ona tako dugo traje.

Kamila

Kamile su poznate po tvrdoglavosti i grubom temperamentu, a možda u tome ima udjela što ženke imaju period trudnoće od 13 do 15 mjeseci. 

Druge vrste ovih životinja, kao što su lame, također imaju dug period gestacije, oko 330 dana (11 mjeseci).

Žirafa

Žirafa, najviša kopnena životinja na svijetu, ima period trudnoće od 400 do 460 dana (13-15 mjeseci), a njeni mladunci rađaju se stojeći, tako da beba treba da bude dovoljno velika da se pripremi za dug pad. 

Sa lavovima i drugim grabljivcima u blizini žirafa, svijet je opasno mjesto za ove bebe kada prvi put dođu na svijet, pa je i to dio razloga za dugo odlaganje.

Baršunasti crv

Nisu sve životinje sa terminima trudnoće velike, postoje neke crvolike životinje koje rađaju žive mlade, uključujući baršunastog crva koji nosi svoje mlade čak 15 mjeseci. 

Uprkos imenu, ovo nisu pravi crvi i nisu napravljeni od somota, tijelo im je prekriveno finim dlačicama koje daju baršunast izgled. 

Baršunasti crvi se smatraju bliskim rođacima člankonožaca (paukova i insekata) i pravih crva (poput kišne gliste).

Nosorog

Vjerovatno ne iznenađuje podatak da su nosorozi na ovoj listi, sa rokom trudnoće od oko 15 do 18 mjeseci (u zavisnosti od vrste). 

Svih pet vrsta nosoroga su ugrožene ili se smatraju ranjivim, a tri od pet se smatraju kritično ugroženim.

Morž

Morževi imaju najduži period gestacije od svih sisara sa perajima, uključujući foke i morske lavove, oni nose mlade do 15 do 16 mjeseci. 

Majke foka i morskih lavova nose potomstvo oko 330, odnosno 350 dana, a morževi imaju najnižu stopu reprodukcije od bilo kog sisara sa perajima.

Kit i delfin

Kitovi i delfini poznati su po visokoj inteligenciji i složenim društvima, pa ne čudi što vode računa o razvoju svojih mladih. 

Iako sve vrste imaju različite periode gestacije, orke imaju najduži period među delfinima, oko 17 mjeseci. Neki kitovi nose mlade do 19 mjeseci.

Crni alpski daždevnjak

Crni alpski daždevnjak je vodozemac iz Centralnih i Istočnih Alpa koji rađa žive mlade. Njegova trudnoća može trajati od dvije do tri godine, duže od perioda gestacije slonova, u zavisnosti od nadmorske visine na kojoj živi. 

Obično rađa dva potpuno razvijena mladunca. Procjenjuje se da životni vijek ovog daždevnjaka traje od 10 do čak 20 godina.

Ajkula

Za razliku od većine riba, ajkule proizvode mali broj dobro razvijenih mladunaca. Dužina trudnoće značajno varira u zavisnosti od vrste, neke ajkule nose mlade oko dvije godine, dok druge održavaju trudnoću čak tri godine. 

Šarena ajkula može da sačeka 3,5 godine prije porođaja.

Tapir

Tapir liči na mješanca svinje i mravojeda, ali je najbliži konjima i nosorozima i ima slično dug period gestacije. 

Tele tapir se rađa nakon 13 mjeseci boravka u maternici. Novorođenčad imaju posebne braon i bež prugaste oznake koje im pomažu da se kamufliraju, ali šara blijedi nakon nekoliko mjeseci.

Magarac

Ženka magarca obično donese na svijet ždrijebe oko godinu dana nakon parenja. 

Međutim, neke trudnoće magarica mogu trajati skoro 14 mjeseci. 

Ako to nije dovoljno, 5 do 13 dana nakon rođenja ždrebeta, ženka magarca može da uđe u ono što je poznato kao "ždrebeća vrućina" i ponovo se pari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.