Za mrkvu dobri poznavaoci tvrde da predstavlja pravu malu priručnu apoteku.
Svježa i oprana, skuhana i ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog nekom glavnom jelu, zauzima posebno mjesto u ishrani.
Istovremeno predstavlja lijek, ali i savršeno sredstvo za njegu.
Za očuvanje zdravog i baršunastog tena posebno su djelotvorne maske od mrkve.
Ukoliko želite da napravite masku koja istovremeno hrani i osvježava kožu lica, pomješajte po kašiku izmrvljenog sira, maslinovog ulja, mlijeka i soka od mrkve.
Umutite dok ne dobijete homogenu smjesu, a potom nanesite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta.
Nakon toga, preko maske stavite toplu oblogu, pa poslije pet minuta lice isperite hladnom vodom.
Ova maska odgovara svim tipovima kože. Ako vas muče bore, u šoljicu soka od mrkve dodajte umućeno žumance i nekoliko kapi maslinovog ulja.
Masku nanesite na lice i vrat i ostavite da djeluje između 20 i 25 minuta.
Potom isperite mlakom vodom i na kožu stavite uobičajenu kremu.